vineri, aprilie 18, 2025

CFR Călători dă o mână de ajutor operatorilor privați pe ruta București – Brașov

La capătul mai multor ani plini de licitații, contestații și procese în Justiție, statul român, prin ARF și CFR Călători, a reușit să pună în circulație un singur tren modern din aproape 40 de unități și acela cu circulație de tipul „o zi da, o zi nu”. Mai precis, acest tren circulă pe ruta București – Brașov atât de prost încât pare a fi mai de folos nu atât statului, cât operatorilor feroviari concurenți.
UPDATE. Potrivit Adei Meseșan, purtător de cuvânt CFR Călători, decizia de punere în circulație a trenului nu aparține companiei de stat ci producătorului. Compania a fost informată că din data de 1 martie se va reveni cu al doilea tren în circulație însă ulterior producătorul a informat că mai sunt necesare unele probe de compatibilitate ceea ce a dus la amânarea momentului de reintroducere în trafic a celui de al doilea tren pentru perioada de 6-7 martie.
Situația a fost sesizată de un călător pe ruta București Brașov care a observat (aspect reclamat și de Club Feroviar) că modernul tren Alstom Coradia circulă atât de aleatoriu încât călătorii preferă să aleagă alte trenuri, trenul statului fiind mai degrabă gol decât plin, desigur atunci când nu zace în depou.
„Între orele 6 și 7, pe ruta București-Brașov, sunt patru trenuri InterRegio. Două CFR, unul Astra Trans Carpatic și unul Transferoviar Călători”, scrie Florin Grigorescu într-o postare apărută pe Facebook.
„Trenul meu, noul Coradia, este ocupat la maxim 15%. Ieri nu se puteau cumpăra la el bilete online, poate de aceea. Astăzi se pot cumpăra bilete online și la acesta.
Este doar o poză de moment. Nu trag nicio concluzie, pentru că nu știu ce grad de ocupare au celelalte trenuri. Dar pare că mai este loc în trenuri pentru mai mulți călători pe această rută, iar cine se ocupă de marketing, de raționalizarea cheltuielior publice și de oferta integrată pe partea de transport alternativ pare că mai are mult de lucru. În același interval nu este niciun tren Regio”. Cel care se ocupă e Traian Preoteasa, manager de „succes” care ieri nu a fost disponibil la telefon și care vrea anularea a peste 200 de trenuri ale sale.
Trenul IR16001 Alstom Coradia lipsește joi
Acum, concluzionând, situația stă cam așa. Niciun călător nu își cumpără bilet la un tren care când circulă, când nu circulă. De exemplu, trenul Alstom Coradia circulă miercuri, dar nu merge și joi. De aceea călătorii către Brașov preferă trenurile operatorilor privați Astra Trans Carpatic și Transferoviar care sunt puse la ore mai rezonabile, care circulă zilnic nu ca certitudine, nu precum trenul „minune” al CFR Călători, și care bașca oferă un confort nu mult mai redus decât cel al CFR Călători”. Trenul companiei de stat e mult mai puțin poluant, fiind unul electric, poate e și mai economicos, dar pentru călători aceasta contează prea puțin.

CFR Călători plimbă trenul gol și ia subvenția 

Revenind la postarea călătorului, acesta observă, pe drept cuvânt, că deși plimbă trenul gol, CFR Călători își încasează subvenția. Aceasta se plătește la tren-km, nu la tren-km și călători ca până acum câțiva ani, ca urmare a „modernizării” sistemului decisă de fostul președinte ARF, Ștefan Roșeanu, care acum se ocupă de transportul metropolitan București Ilfov.
„Pentru toate aceste trenuri se oferă subvenție pe kilometru, nu la numărul de călători”, spune Florin Grigorescu. Teoretic și legal, înregistrarea unui număr de călători sub numărul stabilit duce la penalizarea CFR Călători, însă nu este clar dacă Autoritatea pentru Reformă Feroviară și penalizează societatea de stat.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole