CFR Calatori – consultanta pentru Bucuresti-Constanta

Operatorul national CFR Calatori intentioneaza sa contracteze servicii de consultanta pentru elaboarea unui studiu de fezabilitate in vederea achizitiei de material rulant pentru ruta Bucuresti-Constanta.

”Deși traficul de calatori din Romania a scazut drastic in ultimii zece ani, acesta s-a stabilizat incepand cu 2014, CFR Calatori ramanand principala companie de transport feroviar de pasageri. Majoritatea serviciilor feroviare de calatori inca functioneaza utilizand locomotive si vagoane reconditionate.

Desi parcul de vagoane al CFR Calatori include peste 3000 de vehicule, doar 660 dintre ele sunt mai noi de 20 ani. Cele doua treimi ramase in parcul de material rulant, fiind vechi, nu indeplinesc cerintele pietei de transport din punctul de vedere tehnic si al confortului calatorilor. Intretinerea si exploatarea materialului rulant mai vechi se realizeaza cu costuri mari, defectarea acestora fiind frecventa”, precizeaza CFR Calatori in caietul de sarcini.

Incepand cu 2012 CFR Calatori nu a mai primit fonduri de la bugetul de stat pentru investitii, efectele fiind evidente.

In urmatorii zece ani, aproximativ 40% din parcul de vagoane  existent va indeplini conditiile de casare. Scopul planului de investitii al CFR Calatori este de a le inlocui pe cele vechi cu un parc de material rulant modern si alcatuit din trenuri clasice (locomotive si vagoane) si automotoare.

„Obiectivul  contractului de achizitie de material rulant prevede achizitionarea unor automotoare electrice cu sistem dual (25 kV, 50Hz) pentru viteza de 160 km/h, cu ecartament de 1435 mm. Sistemul de comanda al automotoarelor electrice trebuie sa permita comanda multipla a cel putin doua astfel de automotoare. Acestea vor fi utilizate in transportul regional.

O alta solicitare prevede ca noile automotoare sa indeplineasca cerintele stabilite prin specificatiile tehnice de interoperabilitate”, se arata in caietul de sarcini.

Mentionam si ca Autoritatea de Reforma Feroviara (ARF) are in derulare o procedura de licitatie privind selectarea unor servicii de consultanta pentru eficientizarea a 113 linii neinteroperabile de cale ferata, o parte dintre acestea situandu-se in judetul Constanta. Procedura a fost lansata initial la 10 noiembrie, insa a fost anulata la 24 noiembrie, pe motivul constatarii unor erori sau omisiuni. Licitatia va fi reluata in cel mai scurt timp.

Caietul de sarcini poate fi consultat aici