spot_img
marți, ianuarie 31, 2023
spot_img

CFR Călători are încă o tentativă de internet Wi-Fi în trenurile IC

CFR Călători a introdus internet Wi-Fi în trenurile IC, însă nu se știe cât va renta. Prezentat zilele acestea ca un succes, proiectul pilot este o reluare a altuia similar din 2016 care s-a încheiat așa cum a început.

„Bucurați-vă de acces gratuit la internet la bordul trenurilor Intercity (IC) operate de CFR Călători. Tehnologia evoluează și odată cu ea crește nevoia oamenilor de a fi conectați rapid și simplu la internet când sunt în mișcare. CFR Călători pune nevoile de călătorie ale pasagerilor pe primul plan și, pentru a ține pasul cu solicitările lor, împreună cu Orange Business Services, furnizează Wi-Fi la viteză 4G în toate trenurile Intercity, în cadrul unui proiect pilot”. Așa și-a început marți operatorul național de transport feroviar de călători prezentarea unui nou serviciu oferit la bordul trenurilor IC, potrivit unui comunicat de presă.

CFR Călători a dotat cu servicii de Wi-Fi mobil 33 de vagoane care deservesc trenurile de rang Intercity. Într-un mod total neinteligibil, CFR Călători afirmă însă că „indiferent de rețeaua de telefonie mobilă utilizată, pasagerii au acces gratuit și nelimitat la internet pe toată durata călătoriei”. Or, nicio rețea WiFi la care un utilizator se conectează nu are legătură cu rețeaua mobilă la care e conectat. În urmă cu mai mulți ani, un operator de telefonie mobilă asigura acces la servicii de date în rețeaua de metrou din București prin intermediul unei rețele WiFi la care aveau acces doar abonații săi. Sensul celor spuse de CFR Călători este acela că pasagerii vor avea la dispoziție servicii de date independent de calitatea serviciilor oferite de operatorii lor de telefonie.

Pentru a accesa serviciile WiFi, utilizatorii trebuie să se conecteze la rețeaua „Wi-Fi CFR” după care se va introduce parola afișată la bordul trenului şi conectarea este finalizată.

Obligație: Internet Wi-Fi în trenurile IC

Anunțul CFR Călători vine după ce nu cu mult timp în urmă Autoritatea pentru Reformă Feroviară a avertizat CFR Călători că o conexiune la internet în trenurile Intercity este obligatorie. ARF a anunțat că va monitoriza dacă noile trenuri respectă cerințele minimale de accesibilitate și confort prevăzute de legislația în vigoare.

„În conformitate cu OMTI nr. 134/2022, care a modificat Anexa nr. 2 La OMTI nr. 153/2011, prin care au fost definite trenurile de călători, în functie de serviciile oferite de operatorii de transport feroviar de călători, vehiculele feroviare care intră în compunerea trenurilor Intercity (IC) trebuie să ofere un nivel minimal de servicii, inclusiv conexiunea la internet. Astfel, la momentul la care vor fi introduse noile trenuri Intercity (IC), acestea vor fi monitorizate de ARF, în vederea respectării serviciilor oferite pentru această categorie de tren şi efectuării serviciului public de transport feroviar de călători, condiţii de accesibititate şi confort sporite”, s-a arătat într-un răspuns al ARF la solicitarea adresată de Club Feroviar.

Semne de întrebare

Toate însă nu sunt atât de bune și frumoase pe cât lasă să se înțeleagă CFR Călători. Printre rândurile comunicatului, compania spune că o soluție Business Wi-Fi Mobile furnizată de către Orange Business Services ce are inclusă și opțiunea de securitate, va asigura blocarea traficului periculos, de tip malware, dar și a aplicațiilor care generează un trafic intens de date și pot afecta experiența altor călători. Și mulți tineri folosesc în cursul deplasărilor cu trenul servicii de streaming video care consumă un trafic important de date mobile.

Apoi, operatorul care are semnalul cel mai bun diferă de la zonă la zonă. Sunt zone destul de întinse fără acoperire de date, chiar dacă vorbim de Orange, unul dintre operatorii performanți din piață. Odată deconectat de la rețeaua Wi-Fi din cauza dispariției semnalului, un telefon se reconectează automat, fără intervenția utilizatorului, doar dacă are făcute setările necesare.

Iosif Szentes, fost director general al CFR Călători în perioada în care compania a încercat să implementeze prima dată sistemul, povestește că în 2016 s-a început o operațiune de inventariere a modului în care operatorii de telecomunicații ofereau acoperirea rețelei feroviare. „Am făcut un fel de hartă și practic ne-am dat seama că dacă nu se face cumva un mix între operatori nu putem folosi pe scara largă sistemul. Am început însă să operăm cu Wi-Fi spre Constanța, dar ulterior ne-am dat seama că… am complicat procedurile. Trebuia să te loghezi, erau zone unde dispărea semnalul, oamenii nu erau mulțumiți”, spune el. El se îndoiește că într-o perioadă în care toți au telefoane mobile cu acces la internet ar mai fi nevoie de Wi-Fi. „Aș vedea un GSM-R pe locomotive ca să le urmărim. Credeți că în Occident se folosește așa dens (internet Wi-Fi – n.red.)?”, spune el.

Proiectul pilot din 2016

În luna mai a acelui an, cu puțin timp înainte de începutul sezonului turistic, CFR Călători a decis să ofere servicii internet Wi-Fi la bordul unor trenuri spre Litoral. Mai multe vagoane au fost atunci dotate cu echipamentele necesare și semnalizate în consecință pentru pasageri. „Pasagerii care vor călători cu cele mai nou modernizate vagoane ale CFR Călători vor avea posibilitatea de a se conecta gratuit la internet via Wi-Fi, în vagoanele marcate cu Orange Wi-Fi Zone”, își făcea reclamă atunci compania.

Soluția tehnică oferită atunci s-a numit Orange Business WI-FI și a permis acces de mare viteză pentru sute de dispozitive conectate simultan. Propunerea operatorului de telefonie mobilă de a derula proiectul pilot în parteneriat a fost acceptată cu deschidere, cu atât mai mult cu cât implementarea nu a necesitat alocare de resurse financiare din partea CFR Călători.

Serviciul a fost disponibil pe două perechi de trenuri care circulau între București și Constanța. Fiind proiect pilot, CFR Călători nu a plătit nimic, însă dacă ar fi continuat, urma să suporte costurile. „Device-urile costau destul de mult comparativ cu beneficiile măsurate în utlizatori efectivi”, rememorează acum Iosif Szentes.

Extinderea serviciilor de date mobile pe rețeaua feroviară

Sunt zone unde acoperirea de date lipsește și aici implicarea Telecomunicații CFR ar ajuta.  Cine circulă către Brașov dinspre București știe că în pădurea din vecinătatea localității Periș pică semnalul de voce, darămite cel de date. Compania Telecomunicații CFR ar putea amplasa pe marginea liniilor feroviare echipamente de transmisie prin cablu a datelor. În primăvara acestui an, directorul general al Telcomunicații CFR, Mihai Barbu spunea: „Un proiect pe care am vrut noi să-l implementăm la CFR SA şi nu am renunţat, dar deocamdată nu am mai făcut nimic: un proiect pentru Wi-Fi în tren. Însă, în special operatorii feroviari privaţi de transport de călători au internet în tren de la furnizorii de servicii mobile. Acum, toată lumea are un telefon şi poate intra direct pe telefon, nu-i mai trebuie Wi-Fi. Problema pe care o au călătorii este că sunt zone unde nu este semnal şi atunci chiar dacă ai telefon şi chiar dacă operatorul feroviar a pus Wi-Fi în tren tot nu este semnal. Şi atunci noi ne-am gândit, având această reţea care este în cursul căii ferate, să putem să oferim Wi-Fi din această reţea şi atunci vom avea semnal oriunde. Avem câteva constrângeri şi de aceea vă spuneam că deocamdată ne-am oprit puţin. Avem câteva constrângeri tehnice, dar sperăm să le rezolvăm. Avem o constrângere legată de alimentarea acelor echipamente cu electricitate, pentru că sunt de-a cursul căii ferate şi nu avem de unde să le alimentăm, dar căutăm soluţii. Acum sunt variante alternative, căutăm o soluţie şi acest proiect am vrea să îl implementăm. Noi am propus asta ministerului, companiei de căi ferate, toată lumea e de acord, dar trebuie să găsim soluţia tehnică şi îl vom implementa. Echipamentele nu costă foarte mult, reţeaua există, nu ar costa foarte mult. Trebuie doar să găsim variante alternative de alimentare cu energie electrică pentru aceste echipamente şi cam asta-i tot. Aici ne-am oprit, dar nu am renunţat la proiect”, explica el.

Soluția folosită de Orange: Business Wi-Fi Mobile

Soluția folosită acum se numește Business Wi-Fi Mobile. Business Wi-Fi Mobile este soluția dezvoltată de Orange Business Services pentru conectarea la internet de mare viteză a pasagerilor din mijloacele de transport. Aceștia beneficiază de acces gratuit și securizat la internet în timpul călătoriei, iar companiile publice sau private care operează serviciul de transport au la dispoziție un mijloc modern de comunicare cu clienții lor.

Conexiunile la internet sunt asigurate prin rețeaua Orange 4G+ prin intermediul unor routere profesionale, concepute special pentru utilizarea în medii dificile, rezistente la vibrații și praf și dotate cu antene de interior sau exterior pentru un semnal optim permanent.

Implementarea soluției de către Orange Business Services a fost făcută alături de Arobs Transilvania Software, partener pentru Wi-Fi Mobil și Smart Tracking.

Ultimele Articole