CFR, regionala Brașov, a demarat o consultare a pieței privind costurile unui studiu de fezabilitate necesar electrificării căii ferate Brașov – Târgu Mureș.
Potrivit anunțului din SEAP disponibil aici, CFR Brașov vrea să obțină o valoare estimată a contractului de achiziție sectorială pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate privind electrificarea: lot 1: Brașov- Podu Olt; lot 2: Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos; lot 3: Sibiu – Copșa Mică lot 4: Tg. Mureș – Războieni; lot 5: Deda – Tg. Mureș.
Valoarea estimată pentru elaborarea SF se va defalca pe specialități, după cum urmează: 1. Studii Topografice; 2. Studii Geotehnice; 3. Studii Arheologice; 4. Studii Hidrogeologice; 5. Exproprieri (Coridor de expropriere vizat OCPI etc, documentații necesare pentru emitere HG exproprieri); 6. Documentație necesara pentru finalizare exproprieri: întabulări, dezmembrări, scoaterea din circuitul agricol și forestier, etc.; 7. Expertize Tehnice; 8 Terasamente și Suprastructura (inclusiv TN); 9. Consolidări ;10. Drumuri, drumuri tehnologice, drumuri de acces la STE; 11. Poduri si podețe, pasarele; 12. Energoalimentare (Linie de contact, STE, PS, posturi de alimentare și protecție, comanda la distanță a separatoarelor STE, SCADA, PCIV); 13. Semnalizare; 14. Telecomunicații inclusiv supraveghere video; 15. Construcții Civile; 16. Trafic (analize, prognoze, cerere de transport, modelare, calcule, planificare, studiu circulație etc.; 17. Mediu – Proiectare lucrări necesare protecția mediului; 18. Mediu – Studii obținere Acord Mediu-RIM, EA, SEICA, Schimbări climatice etc.; 19. ACB; 20 ANRE – Studii Coexistenta; 21. ANRE – ATR Stații CF; 22. ANRE – ATR Substații de Tracțiune; 23. CU si Avize; 24. Utilități; 25. Cerere de finanțare; 26. Strategiile de implementare, de operare și exploatare și de întreținere; 27. Documentație licitații faze următoare + supervizare; 28. Diverse taxe. Proiectantul va estima orice alte sume necesare pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate.
Avantajele proiectului
Obiectivul general la care contribuie realizarea serviciului constă în extinderea infrastructurii feroviare de electrificare de pe sectoarele de cale ferată în vederea îndeplinirii „Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2030”, aprobată de Guvernul României.
Realizarea obiectivului general va facilita integrarea unui transport durabil între regiunile României, contribuind la dezvoltarea socio-economică a zonelor traversate, îmbunătățirea competitivității economice a României și crearea condițiilor pentru creșterea volumului de mărfuri și numărului de pasageri pe rețeaua feroviară.
Ca urmare a finalizării lucrărilor din opțiunea investițională optimă generată de Studiul de Fezabilitate se anticipează următoarele beneficii:
– creșterea atractivității transportului feroviar pe secțiile de circulație respective;
– minimizarea efectelor negative asupra mediului, prin eliminarea gazelor cu efect de seră și a substanțelor poluante generate de tracțiunea diesel care contribuie la țintele României de reducere a amprentei de carbon;
– creșterea volumului de transport pe calea ferată;
– creșterea veniturilor CFR din taxa de utilizare a infrastructurii;
– creșterea competitivității economice a întregului sector feroviar prin reducerea costurilor cu energia pe care le suportă administratorul de infrastructură și operatorii de transport feroviar;
– scăderea consumului de energie echivalent (diesel – electric), cu o pondere mai mare pe rutele cu declivitate medie și mare (peste 10‰);
– creșterea capacității secțiilor de circulație, datorită creșterii tonajelor transportate cu tracțiune electrică, dar și datorită accelerărilor și decelerărilor rapide specifice tracțiunii electrice;
– posibilitatea de a circula cu material rulant nou achiziționat cu fonduri europene nerambursabile;
– reducerea costurilor de exploatare în domeniul conducerii traficului;
– asigurarea unor conexiuni mai rapide cu alte rute feroviare din zonă.
Cum se va realiza electrificarea
Electrificarea pe secțiile de circulație se va realiza astfel:
- Lot 1: Brașov-Podu Olt: Linia 205 Brașov – Podu Olt (km 0+856 – 127+693);
- Lot 2: Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos: Linia 203 Podu Olt – Sibiu fir I+II (km 367+577 – 392+534) Linia 203 Sibiu – Copșa Mică (km 392+534 – 436+338 vârf S4 st. Copșa Mică) Linia 210 Sibiu – Vințu de Jos (km 0+334– 81+300 vârf sch. 9 st Vințu de Jos);
- Lot 3: Copșa Mică -Sibiu: Linia 203 Sibiu – Copșa Mică (km 392+534 – 436+338 vârf S4 st. Copșa Mică);
- Lot 4: Războieni – Tg. Mureș: Linia 316 Târgu Mureș – Războieni (km 281+743 semnal intrare Tg. Mureș – 344+166 vârf S 8 st. Războieni) Lot 5: Deda – Tg. Mureș: Linia 316 Deda – Târgu Mureș (km 229+891 călcâi S4 st. Deda – km. 281+743 semnal intrare Tg Mureș).
Responsabilitățile firmei care va face SF
Contractantul va presta serviciile de elaborare a Studiului de Fezabilitate cu respectarea legislației și reglementărilor tehnice, aplicabile, în vigoare și în baza aplicării unor metodologii relevante, bazate pe cele mai bune practici naționale și internaționale de elaborare a SF, în domeniul transporturilor, respectiv al căilor ferate.
Contractantul va purta întreaga responsabilitate pentru îndeplinirea corectă, în termen și de calitate a cerințelor descrise în caietul de sarcini. Contractantul va analiza situația existentă pe teren și va întocmi SF, care are ca obiect fundamentarea necesităţii şi oportunităţii realizării investiției, analizarea şi prezentarea de soluţii tehnice pentru realizarea investiției. SF va prezenta justificarea tehnică şi economică a variantelor propuse, minimum două variante.
Una dintre variantele studiate ale SF-ului trebuie să ia în calcul introducerea instalațiilor de centralizare electronica de linie tip CEL care permit gestionarea parcursurilor în situațiile de scoatere de sub tensiune a liniei de contact (implementarea grupurilor de catenară și linie curentă) și are impact major și în ACB-ul investiției deoarece permite si desființarea serviciul de mișcare în stații.
Durata de prestare a serviciilor
Durata de prestare a serviciilor este de 15 luni, din care : 12 luni, de la data de începere a prestării serviciilor solicitate, pentru finalizarea livrabilelor; 3 luni necesare activităților de verificare și aprobare a documentelor/livrabilelor de către Entitatea Contractantă, inclusiv emiterea de către Entitatea Contractantă a Certificatului de Finalizare a obligațiilor prevăzute în Contract.
Data limită de transmitere a propunerilor este 4 aprilie, iar cea pentru consultare este 24 aprilie.
Citește Lista CFR SA de priorități pentru electrificarea căii ferate