spot_img
duminică, aprilie 2, 2023
spot_img

CFR arată sperietoarea certificatelor negative constructorilor de pe Brașov-Sighișoara

CFR SA a emis din nou documente constatatoare negative intermediare la contractele feroviare derulate de asocierile formate din firmele Aktor, Alstom Transport, Arcada Company, Euroconstruct Trading 98. Companiile par a fi vinovate că nu pot sau nu vor să facă lucrări la prețurile din 2020.

În această lună au fost emise documente constatatoare intermediare negative doar pentru contractele de execuție lucrări, certificate intermediare negative privind Asocierea RailWorks (AKTOR S.A., Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A.) și Asocierea Railworks (Alstom Transport S.A., Arcada Company S.A., AKTOR S.A., Euroconstruct Trading 98).

„CFR SA trage astfel un nou semnal de alarmă, de care trebuie să țină cont antreprenorii, și să-și îmbunătățească activitatea, să accelereze ritmul de lucru și să recupereze întârzierile înregistrate în derularea contractelor! CFR SA a emis, în luna iulie a.c., primele documente constatatoare intermediare negative, conform prevederilor Articolului 161 alin. (5^2) din HG nr. 394/2016 cu modificările și completarile ulterioare: Prin excepţie de la termenele prevăzute la art. 161 alin. (1) lit. a)-e), autoritatea contractantă are dreptul de a emite documente constatatoare şi pe perioada derulării contractului, la fiecare 90 de zile de la momentul semnării contractului, în cadrul cărora vor fi consemnate cel puţin stadiul contractului şi, dacă este cazul, eventualele întârzieri/deficienţe în implementarea contractului, precum şi eventualele daune cauzate din culpa contractantului”.

„Documentele constatatoare periodice vor fi actualizate și publicate, conform prevederilor 394/2016, și vor reflecta stadiul la zi pentru fiecare contract în parte”, arată CFR SA într-o postare de azi pe un site de socializare.

Într-o lipsă totală de profesionalism, CFR SA refuză să informeze:

  • care sunt cauzele acordării certificatului intermediar negativ și stadiul lucrărilor fizic si financiar;
  • indexările de valori acordate, conform prevederilor legale;
  • dovada îndeplinirii tuturor obligațiilor beneficiarului în derularea contractelor. CFR SA nu menționează nici măcar care sunt contractele în cauză, lăsându-ne să ghicim.

Putem bănui doar că e vorba de Brașov – Apața Cața – Sighișoara, pe de o parte și Cața – Apața, pe de altă parte. Certificatele „intermediare” negative nu au nicio valoare legală, fiind o găselniță a ministrului Grindeanu. Ele nu sunt nici măcar publicate în SEAP, spre deosebire de cele definitive.

API: Blocaj financiar, căci Guvernul are ochi doar pentru drumuri

Într-o postare recentă, API – Asociația Pro Infrastructura opina că una dintre cauze este neindexarea valorilor contractuale, contrar dărniciei manifestate de Guvern față de asfaltatori.

„Blocaje în linie, dar și surprize plăcute pe CF Brașov-Sighișoara. După cinci luni de la vizita precedentă, săptămâna trecută am fost pe ultimele două tronsoane din cele trei ale căii ferate Brașov-Sighișoara. Vremea este perfectă pentru lucrări, dar progresul este slab pe lotul 3 și decent pe lotul 1 (cel cu tunelurile de 5 km și 7 km). Cel mai mare blocaj a fost cel financiar (oferte depuse în 2017), prima actualizare a prețurilor fiind făcută abia în septembrie. Din păcate, Guvernul are ochi doar pentru drumuri, iar actualizarea prețurilor reglementată prin OUG a arătat o nepăsare cruntă față de domeniul feroviar, ignorând parametri esențiali în procesul mult mai complex de execuție”, se arată într-o postare de pe contul de Facebook al Asociației Pro Infrastructură.

Pe lotul 3, CFR SA a pus un proiect cu lacune pe masa constructorului. În mod normal, acesta ar trebui să fie (aproape) perfect, iar antreprenorul doar să pună în operă lucrările (FIDIC Roșu). Erorile se traduc în costuri suplimentare de timp și bani.

„În Sighișoara încă avem pod în expertiză (îl modernizăm sau îl demolăm?) și firul nou e blocat. La varianta de viteză Vânători abia acum se demolează locuințele expropriate. Astfel, avansul Arcada Company este unul modest față de cum ne-a obișnuit pe alte șantiere. La Archita dealul a luat-o la vale, iar Aktor a înghețat lucrările lungind-o cu reproiectarea timp de un an, procedură tot nefinalizată. În zona tunelurilor de la Beia iar avem reproiectare în curs, deci blocaj. La Paloș blocaj iar, drumul județean nefiind mutat, sarcină a aceluiași constructor”, scriu cei de la API.

Ultimele Articole