spot_img
duminică, februarie 5, 2023
spot_img

CFR SA a semnat contracte de aproape 3,5 miliarde de lei pentru modernizarea a 78 km de cale ferată

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA şi asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – SC Thales Systems România SRL au semnat două contracte în valoare de 3,45 miliarde de lei pentru modernizarea a 78 km de cale ferată.

Este vorba de tronsoanele km 614 – Cap Y Bârzava (2a) şi Bârzava (cap Y) – Ilteu (cap Y) (2b), situate pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul IV Pan-European) Nürenberg–Praga–Viena–Budapesta–Curtici–Simeria–Braşov–Bucureşti–Constanţa.

Contractele au ca obiectiv reabilitarea a 77,95 Km de infrastructură şi suprastructură feroviară pentru ca în final circulatia trenurilor de călători să se facă cu o viteză maximă de 160 km/oră. Vor fi făcute lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea/modernizarea a 28 de poduri (dintre care două peste râul Mureș) şi a 64 de podeţe, construirea unui tunel de 603 metri lungime, lucrări civile în 11 gări (inclusiv halte şi puncte de oprire), lucrări de electrificare şi energoalimentare, precum şi lucrări de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ERTMS (ETCS nivel 2 + GSMR).

Sursa de finanţare pentru execuţia lucrărilor de reabilitare este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat, iar valoarea totală estimată a celor două contracte este de 3.453.353.196,57  lei (fără TVA), aproximativ 760 milioane euro.

de Adrian Barbulescu

Ultimele Articole