joi, aprilie 17, 2025

CFR a elaborat hărțile de zgomot pentru rețea

CFR a elaborat hărțile de zgomot pentru rețea, acestea făcând obiectul unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor pentru aprobarea lor.

Hărțile au fost realizate în temeiul articolului 65 lit b) din Legea nr. 121/2019 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, cu modificările și completările ulterioare, care precizează că înainte ca autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului să realizeze raportarea către Comisia Europeană, se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru transporturi „datele aferente hărţilor strategice de zgomot elaborate pentru traficul feroviar desfăşurat pe căile ferate din interiorul aglomerărilor prevăzute în anexa nr. 7, inclusiv pentru căile ferate principale stabilite prin actul normativ care se elaborează conform art. 87, aflate în administrarea Companiei Naţionale de Căi Ferate ”C.F.R.“ – S.A.”.



 

C.N.C.F. ”C.F.R.”- S.A., prin consultantul SC Cepstra Grup SRL, a elaborat hărțile strategice de zgomot produs de traficul feroviar pentru căile ferate care sunt în administrarea companiei, conform cerințelor legale pentru următoarele:

a) Căile ferate principale din exteriorul aglomerărilor: Tronsoane de cale ferată cu trafic, mai mare de 30.000 de treceri de trenuri pe an; 1. Bucureşti Nord-Ploiești (limita UAT Ploiești Sud); 2. Ploieşti Sud-Buzău; 3. Feteşti-Constanţa; 4. Roşiori Nord-Filiaşi; 5. Ploieşti Vest-Predeal.

b) Căile ferate principale și căi ferate din interiorul aglomerărilor: 1. Municipiul Bucureşti; 2. Municipiul Iaşi; 3. Municipiul Cluj Napoca; 4. Municipiul Timişoara; 5. Municipiul Constanţa; 6. Municipiul Craiova; 7. Municipiul Galaţi; 8. Municipiul Braşov; 9. Municipiul Ploieşti; Municipiul Piteşti; 11. Municipiul Bacău; 12. Municipiul Oradea; 13. Municipiul Botoşani;  14. Municipiul Brăila; 15. Municipiul Buzău; 16. Municipiul Târgu Mureş; 17. Municipiul Sibiu; 18. Municipiul Arad; 19. Municipiul Baia Mare; 20. Municipiul Satu Mare.

Analizarea și evaluarea hărților strategice de zgomot sus-menționate au fost efectuate de către membrii comisiei din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), în conformitate cu OM nr.1345/2020 privind aprobarea comisiilor de evaluare a hărților strategice de zgomot de la nivelul autorităților pentru protecția mediului și a regulamentului de funcționare și organizare a acestora.

Având în vedere volumul mare de informație și complexitatea documentației, hărțile strategice de zgomot sunt disponibile în format electronic, pe pagina de internet a Companiei Naţionale de Căi Ferate ”C.F.R.” – S.A, la adresa http://www.cfr.ro, secţiunea Protecţia Mediului/hărți strategice de zgomot sau  următorul link https://cfr.ro/harti-strategice-de-zgomot/

După aprobarea prin Ordin de Ministru al Transporturilor și Infrastructurii, hărțile strategice de zgomot pentru traficul feroviar se vor se publica în Monitorul Oficial și vor fi raportate la Comisia Europeană.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole