luni, septembrie 25, 2023
spot_imgspot_img

Modelele CFR Călători și CFR Marfă, aplicate la Chișinău. CFM vinde locomotive și vagoane la fier vechi

Calea Ferată din Moldova (CFM) a anunțat că va organiza șase licitații pentru vânzarea activelor vechi neutilizate, într-un efort de a eficientiza operațiunile și a aduce fonduri suplimentare pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii feroviare.

Conform planului stabilit, primele trei licitații vor avea loc în prima jumătate a lunii septembrie, informează site-ul Bani.md. Astfel, pe data de 6 septembrie se va desfășura prima licitație, unde vor fi scoase la vânzare următoarele active: 39 de vagoane de călători, 90 de vagoane cu perechi de roți – considerată a fi cea mai scumpă categorie de fier vechi –  96 de locomotive și patru vagoane de călători cu sistemul de frânare.

A doua licitație este programată pentru data de 8 septembrie și va viza vânzarea de piese și materiale provenind de la 15 unități de transport. Cea de-a treia licitație va avea loc pe 13 septembrie și va oferi participanților oportunitatea de a achiziționa 106 containere-cisternă, piese de schimb nefolosite și alte bunuri neutilizate.CFM vinde locomotive și vagoane la fier vechi. Banii vor fi reinvestiți

Fondurile obținute în urma acestor licitații vor fi reinvestite în dezvoltarea continuă și modernizarea infrastructurii Căilor Ferate din Moldova, precizează întreprinderea feroviară.

Această mișcare strategică nu numai că permite CFM să își eficientizeze operațiunile prin eliminarea activelor neutilizate, dar și să genereze resurse financiare necesare pentru investiții în tehnologii moderne și infrastructură actualizată.

În prezent, din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste câțiva ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate din stânga Prutului ar urma să fie suspendată.

În ultima perioadă, atât SNTFC CFR Călători, cât și SNTFM CFR Marfă au lansat licitații pentru vânzarea de locomotive și vagoane la fier vechi, după cum a scris Club Feroviar.

Ultimele Articole