CFM semneaza contractul de garantie pentru creditele BERD si BEI

15 noiembrie 2016

cfmCompania de Cale Ferata din Moldova (CFM) si Ministerul Finantelor au semnat contractul de garantie, acesta reprezentand o conditie pentru furnizarea primei transe acordata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Intregul credit este alocat companiei CFM pentru implementarea proiectului de restructurare si reorganizare.
Prima transa este destinata achizitionarii de locomotive, realizarea proiectelor de modernizare a infrastructurii, implementarea sistemului de management energetic si reformarea sistemului feroviar.
Dupa semnarea acordului de imprumut cu BERD pe proiectul „Restructurarea Cailor Ferate din Moldova”, in luna iunie au fost finalizate negocierile cu BERD si BEI pentru semnarea contractului de cofinantare, bugetul total fiind de 105 mil euro.
De asemenea, UE ofera suport financiar pentru dezvoltarea companiei acordand un grant nerambusabil de 5,25 mil euro prin Facilitatea de Investitii pentru Vecinatate. Aceasta finantare va fi utilizata pentru achizitia noilor locomotive si asigurarea asistentei tehnice.
Din luna aprilie, CFM a anuntat intentia de a lansa licitatia pentru achizitia a 10 locomotive noi.