CER solicita cresterea bugetului CEF

Grafic: CER

Cu toate ca raportul Parlamentului European privind propunerea pentru un nou Mecanism de Interconectare a Europei (CEF) este considerat oportun, Comunitatea Companiilor Europene de Cale Ferata si Infrastructura (CER) a anuntat ca se astepta la o crestere a bugetului pentru transport in conformitate cu necesarul de investitii din sectorul de transport european, in special concentrata pe transformarea digitala a acestui sector.
„Suntem de parere ca, in aceasta era a transformarii digitale, bugetul consolidat pentru tehnologiile inteligente propus de Comisie nu este suficient. In cazul specific al caii ferate, un buget CEF neadecvat va intarzia implementarea ERTMS si va pune sub semnul intrebarii crearea unui sistem de transport inteligent, durabil, eficient si sigur in Europa. Ne-am dori ca Parlamentul European sa adopte o pozitie mai ferma in aceasta privinta”, a declarat Directorul Executiv al CER, Libor Lochman.
Prioritatile de investitii din sectorul feroviar sunt, in continuare, concentrate pe finalizarea retelei TEN-T interoperabile si pe sustinerea transformarii digitale a operatiunilor feroviare, inclusiv ERTMS la bordul vehiculelor si la nivelul sinei. Pentru acestea din urma, sectorul feroviar estimeaza un necesar de investitii de cel putin 15 miliarde de euro din viitorul buget UE pentru perioada 2021-2027. In acest context, CER solicita factorilor legislativi sa regandeasca importanta transformarii digitale in sectorul feroviar in cadrul noii propuneri CEF prin cresterea bugetului CEF alocat transportului cu cel putin 10 miliarde de euro si prin alocarea unui budget specific pentru actiuni care sa sustina aplicatiile telematice si automatizarea.
Actualul program CEF pentru transport genereaza locuri de munca si crestere economica, contribuie la prosperitate si coeziune in Europa si ofera valoare adaugata, concentrandu-se pe interoperabilitate si investitii in proiecte transfrontaliere.
Proiectul de analiza al Parlamentului European privind viitorul Regulament CEF contine si mai multe modificari in domeniul mobilitatii militare. Desi CER crede ca este binevenita intentia raportorilor de a adauga mai multa claritate aspectelor legate de mobilitatea militara, propunerea, ca orice proiect de interes comun finantat in cadrul noului program CEF, ar trebui sa integreze specificatiile tehnice privind mobilitatea militara in faza de conceptie este nerealist si ar duce la o crestere brusca a costurilor. De asemenea, CER isi exprima ingrijorarea cu privire la modificarile aduse mobilitatii militare si solicita factorilor legislativi sa ia imediat atitudine in legatura cu aceasta problema.