spot_img
marți, noiembrie 30, 2021
spot_img

Centrul intermodal Episcopia Bihor, finanțat cu 10 milioane de euro din fonduri UE

Unul dintre cele mai tergiversate proiecte europene majore, terminal din Episcopia primește, în faza aceasta o finanțare de mai puțin de jumătate față de estimările inițiale ale municipalității.

calea ferată Cluj Napoca-Episcopia Bihor modernizarea căii ferate Cluj Napoca-Episcopia Bihor electrificarea Cluj Napoca-Episcopia Bihor electrificarea liniei Cluj Napoca-Episcopia Bihor electrificare în Ungaria

Oradea accesează 10 milioane de euro pentru construirea centrului intermodal de mărfuri din Episcopia Bihor, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Studiul de fezabilitate realizat initial, în 2015, prevedea valoarea investiției la 25 milioane lei. Edilii transmit acum că finanțarea de 10 milioane ar reprezenta doar prima etapă a proiectului, potrivit publicației bihon.ro.

„Am decis să reactualizăm indicatorii, să renunțăm la două linii de cale ferată din intermodal și anumite depozite care nu erau construite în acea zonă și nu ne mai atingem nici de clădirea Vămii din Oradea”, a declarat primarul Florin Birta.

Proiectul inițial prevedea patru linii de cale ferată, cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici. Totodată, urmau să se construiască, pe ambele părţi ale Căii Borşului, benzi de colectare a traficului greu, iar deasupra sensului giratoriu de la intrarea în parcul industrial Eurobusiness un pasaj suprateran. 

Noul proiect conține două linii de cale ferată, o platformă de beton între ele, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru autovehicule grele și ușoare.

Terminalul va dispune și de un portal cu cântar, cu camere video pentru inspecție, platformă și căi de acces. Durata de realizare a investiției va fi de 24 luni. (D.C.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole