luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Proiectul privind Centrul intermodal de la gara Bistrița Nord va fi abandonat. Se renunță la banii UE

Contractul de finanțare aferent proiectului privind Centrul intermodal de la gara Bistrița Nord va înceta prin acordul părților, conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de luni a Consiliului Local Bistrița.

Centrul intermodal de la gara Bistrița Centrul intermodal Bistrița

Investiția în proiectul ”Centru intermodal de transport public strada Gării – strada Tărpiului – strada Industriei” s-ar fi ridicat la 10,3 milioane de euro, din care 6,3 milioane de euro bani europeni.

După încheierea contractului de finanțare, au fost făcute cheltuieli în valoare de 1.262.101,85 lei, reprezentând exproprieri, elaborarea documentației tehnico-economice, avize și acorduri. Din această sumă, a fost decontată de către AM POR ca asistență nerambursabilă acordată valoarea de 824.481,33 lei.

”Din devizul general, actualizat la data întocmirii proiectului tehnic, a rezultat o creștere a valorii totale a cheltuielilor necesare realizării obiectivului. Astfel, se constată o creștere a valorii neeligibile a proiectului cu 77,75%, respectiv a valorii totale a proiectului cu 20,10%, această creștere fiind suportată exclusiv de beneficiar”, explică municipalitatea bistrițeană, citată de publicația locală Timp Online.

Perimăria susține că  echipa de implementare a proiectului a conchis că ”riscul de neîncadrare în termenul de 31.12.2023 – termenul de implementare POR 2014-2020, este major. Din experiența anterioară, a exercițiului financiar 2007-2013, beneficiarul este obligat să finalizeze din resurse proprii și să asigure funcționalitatea proiectului în situația continuării implementării, cumulat cu cazul neîncadrării în termenul de implementare POR 2014-2020. Pe lângă implicațiile financiare cauzate de neîncadrarea în termenul de 31.12.2023, valoarea cheltuielilor neeligibile ar putea crește în urma modificării/revizuirii PT-ului, toate cheltuielile suplimentare căzând în sarcina beneficiarului și adăugându-se la valoarea de 19.491.199,96 lei, cât reprezintă contribuția municipiului Bistrița în acest moment”.

Centrul intermodal de la gara Bistrița Nord, abandonat. Se încearcă  modificarea proiectului

Municipalitatea precizează că realizarea unei traversări auto peste/sub linia ferată în zona gării este o necesitate indiscutabilă a municipiului Bistrița și că a primit asigurări că va exista posibilitatea ca proiectul existent, respectiv documentația tehnico-economică să fie modificată/actualizată într-o formă mai apropiată de nevoi, mai fezabilă și cu cheltuieli neeligibile mai mici, în exercițiul financiar 2021-2027.

Conform proiectului, centrul intermodal presupunea realizarea unei stații de transport intermodal, supraterană, care să lege cele două zone separate de structura feroviară, respectiv zona de SV – strada Gării, strada Rodnei, Aleea Trandafirilor și zona de NE – strada Tărpiului și strada Industriei. Această platformă urma să includă și o clădire cu rol de terminal intermodal, pentru a deservi transportul public local și cel extern și pentru a asigura conexiunea cu stația CFR Bistrița Nord. (A.B.)

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole