miercuri, noiembrie 13, 2024
spot_img

Centru intermodal la Episcopia Bihor, cu șase linii noi de cale ferată

Primăria Oradea vrea să ridice cu bani europeni un Centru intermodal la Episcopia Bihor, proiect în cadrul căruia se vor construi șase linii de cale ferată, cu acces la rețeaua feroviară națională.

După ce anul trecut s-a aprobat studiul de fezabilitate, Consiliul Local Oradea a aprobat în acest an noii indicatori tehnico-economici actualizați la faza de proiect tehnic (PT) pentru obiectivul de investiții ”Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în zona Gării CFR din Episcopia Bihor”.

Obiectivul general al proiectului constă în promovarea transportului intermodal din municipiul Oradea și județul Bihor și construirea unui centru de transport intermodal de marfa situat pe Șoseaua Borșului, nr. 43 A, cu acces feroviar la stația feroviară de frontieră Episcopia Bihor.



Centru intermodal la Episcopia Bihor. S-a aprobat construirea primelor două linii ferate

„Prin proiectul pe fonduri europene avem rezervați circa 10 milioane de euro pentru construirea acestui terminal intermodal. Aici, în zona fostului sediul al Vămii Oradea și a actualului sediu ANAF, încap conform proiectului inițial șase linii de tren pentru acest terminal. Prin actualizarea prețurilor și prin propunerea noilor indicatori tehnico-economici, propunem azi construirea a două din cele șase linii pentru terminalul intermodal, dar și realizarea legăturii la sistemul național de căi ferate”, a declarat recent primarul Florin Birta, citat de Agenda Construcțiilor.

Valoarea totală a proiectului pentru cele două linii de cale ferată se ridică la 14,8 milioane de euro, din care 10 milioane vor fi asigurați din fonduri europene, iar 4,8 milioane de euro va fi contribuția Municipiului Oradea la acest proiect. Realizarea conexiunii feroviare la sistemul național va costa aproximativ un milion de euro.

„Având în vedere că în scurt timp se va începe construcția și la terminalul cargo de la Aeroportul Oradea, sperăm ca în cursul acestui an să începem și construcția terminalului intermodal, astfel încât Oradea să devină un hub de legătură între transportatorii de mărfuri atât pe cale feroviară, rutieră, cât și aeriană. E foarte important că acest terminal e situat în apropierea drumului de legătură dintre centura orașului și autostrada Transilvania, fiind conectat practic la rețeaua rutieră europeană de autostrăzi. Totodată, terminalul va fi foarte bine conectat în viitor la sistemul de cale ferată, având în vedere proiectul de reabilitare a căii ferate dintre Oradea și Cluj-Napoca”, a mai spus Florin Birta.

IN THE SPOTLIGHT

Tehnologie și inovație – Soluții eficiente de întreținere a flotei pentru operatorii de material rulant

Industria feroviară evoluează constant, iar întreținerea și curățarea flotelor devin esențiale pentru menținerea performanțelor operaționale. Flotele moderne de material rulant care transportă zilnic milioane...

Ultimele Articole