sâmbătă, septembrie 23, 2023
spot_imgspot_img

CENAFER se pregătește de grevă

După CFR SA și CFR Călători, Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară CENAFER se pregătește de grevă. 

Liderii sindicali ai Centrului au trimis miercuri conducerii o informare în care afirmă că „există premisele declanşării conflictului colectiv de muncă” pentru că nu le-au fost acceptate revendicările formulate de către salariați. Eșurarea negocierilor a dus și la neîntocmirea unui nou Contract Colectiv de Muncă, precedentul expirând la data de 1 iunie 2023. Sindicatele au avut mai multe negocieri cu managementul, toate eșuate, respectiv una în luna aprilie și patru în luna mai.

Ce cer sindicaliștii CENAFER

Asemenea colegilor lor de la CFR Călători și CFR SA sindicaliștii cer implementarea coeficienților minimi de ierarhizare și menținerea unui cart salarial corespunzător care să reflecte nivelul de pregătire, vechime și complexitate a funcției deținute de fiecare salariat al Centrului Național de Calificare și Instruiree Feroviară, dar nu mai puțin valorile minime stabilite prin lege.

Sindicaliștii afirmă că drepturile salariale, stabilite prin lege în limita bugetelor, nu pot face obiectul negocierilor și nu pot fi modificate prin contracte colective de muncă. Negocierile pot privi doar nivelul exact la drepturilor salariale încadrate între un minim și un maxim.

Clauzele contractelor individuale de muncă nu pot conține prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative sau contracte colective de muncă.

Pe lângă aspectele salariale, sindicaliștii cer aplicarea prevederilor din Legea 195/2020 (a Statutului Personalului Feroviar) privind premierea angajaților cu ocazia unor sărbători, drepturi în caz de concediere, concedii maternitate/naștere, sărbători religioase etc.

Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER este organismul naţional specializat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicaţiilor care asigură formarea-calificarea, perfecţionarea şi verificarea profesională periodică a personalului cu atribuţii în siguranţa circulaţiei în transportul feroviar, securitatea transporturilor şi calitatea serviciilor feroviare, precum şi participarea la comisiile de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare, respectiv pentru obţinerea permisului de mecanic de locomotivă şi funcţionează ca instituţie publică, finanţată de la bugetul de stat.

Greve și la CFR SA și Călători

Anunțul sindicaliștilor CENAFER vine la o zi după ce cei ai CFR SA au anunțat că o grevă ar putea fi declanșată în perioada următoare, dacă administrația companiei de infrastructură nu va da curs solicitărilor sindicatelor formulate cu prilejul negocierii Contractului Colectiv de Muncă. Între timp, colegii lor de la CFR Călători au recurs la o altă formă de protest, și anume refuzul de a presta ore suplimentare peste norma legală.

”Sesizare premise declanșare conflict de muncă. Urmare a finalizării procesului de negociere colectivă la nivelul CNCF CFR SA fără realizarea acordului privind noul contract colectiv de muncă 2023-2024, a fost sesizată conducerea companiei referitor la existența premiselor declanșării conflictului colectiv de muncă, aceasta reprezentând prima etapă prevăzută de Legea nr. 367/2022 – Legea dialogului social”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Federației Naționale Sindicale Mișcare Comercial Vagoane, semnată ”Biroul Executiv”.

 

 

 

Ultimele Articole