spot_img
marți, mai 24, 2022
spot_img

CENAFER la ceas aniversar. Instituția a certificat peste 3.000 de mecanici de locomotivă în ultimii șase ani

CENAFER la ceas aniversar. Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară a certificat din 2013 și până în prezent 3.058 de mecanici de locomotivă, a anunțat marți directorul general al instituției, Marcel Oțoiu.

CENAFER la ceas aniversar

Declarația a fost făcută cu ocazia ceremoniei organizate pentru a marca 15 ani de existență a CENAFER, care au fost împliniți duminică.

În intervenția sa, Marcel Oțoiu a arătat că Uniunea Europeană a creat mai multe instrumente pentru a susţine transparența și recunoașterea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor, astfel încât cetățenii să poată studia și lucra mai ușor în orice țară din UE. El a amintit în acest context Cadrul European al Calificărilor ( EQF – CEC), care permite compararea sistemelor de calificări și a cadrelor naționale, precum și a nivelurilor acestora, calificările obținute în diferite țări și sisteme din Europa devenind astfel mai ușor de înțeles. La nivel comunitar a fost implementată și ESCO – o clasificare europeană a aptitudinilor/competenţelor/ calificărilor şi ocupaţiilor.

Marcel Oțoiu a adus în discuție și comunicatul de la Bruges din 2010, privind revizuirea abordării strategice a procesului Copenhaga pentru perioada 2011-2020, care a definit un nou cadru strategic: ”Educaţie şi formare 2020” (ET 2020). Este vorba de un cadru strategic care  prevede obiective strategice comune  pentru statele membre, inclusiv un set de principii pentru atingerea acestor obiective.

CENAFER la ceas aniversar. Fonduri europene atrase

În cei 15 ani de existență, instituția aflată în coordonarea Ministerului Transporturilor a accesat și fonduri europene pentru formare profesională în domeniul feroviar. Pe baza acestor finanțări de la Bruxelles, în cadrul fostului program POSDRU (Programul Operațional Sectorial resurse Umane), au fost calificați/recalificați/specializați 5.639 de feroviari.

”La ceas aniversar, cu permisiunea dumneavoastră, colegii mei, colaboratorii şi partenerii noștri, cu decenţă şi păstrând proporţiile, între <cântecul de lebădă> şi <povestea vulturului>, magnifice ambele de altfel, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER a ales <povestea vulturului>. Este bine sau rău, rămâne de văzut”, a spus Marcel Oțoiu în sala festivități a CENAFER, cu prilejul ceremoniei de marți, reluând astfel un mesaj postat cu o zi în urmaă pe contul său de Facebook.

2018, anul mecanicilor de locomotivă

În ceea ce privește mecanicii de locomotivă, numărul celor care au fost certificați în perioada 2013 – 2019 s-a ridicat la 3.058. Cei mai mulți mecanici de locomotivă – 591 la număr – au fost certificați de CENAFER anul trecut. La polul opus, anul cu cele mai puține certificări ale mecanicilor (din perioada analizată) a fost 2014 – doar 328.

CENAFER la ceas aniversar

Dacă privim în ansamblul programelor de formare profesională, observăm că anul trecut a fost consemnat un număr record de 2.266 de cursanți, la cele 81 de cursuri organizate de CENAFER. Cifra nu este depășită nici de cea raportată în 2013 (chiar dacă se apropie mult), când la cele 82 de cursuri organizate s-au înscris 2.173 de persoane.

Atribuțiile CENAFER

Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară este organismul naţional specializat al Ministerului Transporturilor care asigură formarea-calificarea, perfecţionarea şi verificarea profesională periodică a personalului cu atribuţii în siguranţa circulaţiei în transportul feroviar, securitatea transporturilor şi calitatea serviciilor feroviare, precum şi participarea la comisiile de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare, respectiv pentru obţinerea permisului de mecanic de locomotivă şi funcţionează ca instituţie publică, finanţată de la bugetul de stat.

Ultimele Articole