miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

CENAFER: De la „verificările de rutină” invocate acum un an, la trimitere în judecată de către DNA

Trei directori CENAFER și un expert al instituției sunt trimiși în judecată de către DNA după ce anul trecut au fost făcute percheziții la sediul Centrului Feroviar , percheziții numite anul trecut de către directorul general CENAFER, Ana Maria Dudas „verificări de rutină”. Trimitere în judecată pentru servicii prestate fictiv.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unor inculpați din CENAFER, potrivit unui comunicat de joi a instituției.

Chestionată acum un an asupra unor precheziții efectuate de Jandarmerie la sediul CENAFER, Ana Maria Dudas le numea verificări de rutină.

Comunicatul DNA menționează pe:

OȚOIU MARCEL și PUȚANU CLAUDIU FLORIN, la data faptelor director general respectiv director general adjunct al Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară (CENAFER), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

DINU VASILE, la data faptelor director al Direcției Logistice din cadrul Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară (CENAFER), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

LEHOVIDA RADU VASILE, la data faptelor expert 1A în cadrul Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviara (CENAFER), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
– fals intelectual, în formă continuată.

Persoană fizică, administrator al S.C. Naca Project S.R.L, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
S.C. NACA PROJECT S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Motive de trimitere în judecată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2016 – 2019, inculpații Oțoiu Marcel, Puțanu Claudiu Florin și Dinu Vasile, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Lehovida Radu Vasile, cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi încheiat cu SC Naca Project S.R.L trei contracte care ar fi avut ca obiect achiziția unor servicii de reparare și întreținere sisteme de pază electronică, pentru 10 sisteme instalate la imobile ale CENAFER.
Serviciile respective ar fi fost achiziționate de instituția publică în condițiile în care societatea respectivă nu ar fi deținut o licență specială, eliberată de I.G.P.R., pentru efectuarea acelor activități, iar în perioada încheierii primelor două contracte firma nu ar fi avut niciun salariat.
În contextul menționat mai sus, inculpatul Lehovida Radu Vasile, fiind desemnat membru al comisiei de recepție, ar fi întocmit și semnat 26 de procese-verbale de recepție prin care ar fi atestat în fals faptul că serviciile ce au făcut obiectul celor trei contracte ar fi fost prestate.
Cu toate acestea, CENAFER a achitat integral către SC Naca Project S.R.L contravaloarea totală (273.031 lei) a serviciilor contractate, deși în realitate acestea nu ar fi fost prestate.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține S.C. Naca Project S.R.L.

CENAFER s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019

Ultimele Articole