Deși conține majorări ale cheltuielilor cu salariile față de anul trecut, schița pentru bugetul CFR SA conține o lipsă de 300 de milioane de lei, sumă necesară aplicării complete a prevederilor Legii Statului Personalului Feroviar.
Florea Dobrescu, președintele Federației Sindicale Drum de Fier, estimează la aproximativ 300 de milioane de lei suma lipsă din schița de buget discutată în urmă cu aproximativ o săptămână în Consiliul de Administrație al CFR SA.
”Proiectul de buget CFR SA prevede o sumă de 283 de milioane de lei aferentă aplicării legii 195/2020 (Statutul) dintr-un total de 2,67 miliarde de lei. Suma propusă de administrație permite o creștere la 4500 de lei a salariilor la clasele 1-15 și de 6600 lei la clasele 16-25. Sunt funcții de conducere care nu primesc nimic, 20000 angajați câștigă și 5300 nu câștigă nimic, or legea trebuie pusă în aplicare pentru toți, de aici vin nemulțumirile”, spune Florea Dobrescu.
Bugetul CFR SA de anul trecut, mai modest
Raportul de activitate CFR SA pe anul trecut indică cheltuieli cu forța de muncă de aproximativ două miliarde de lei pe anul trecut (execuție bugetară).
După cum a relatat aici Club Feroviar, negocierile purtate miercuri cu administrația au eșuat, iar reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative la nivelul companiei de infrastructură au amenințat cu declanșarea conflictului de muncă la CFR SA. Liderii sindicali avertizează asupra faptului că acest lucru ar putea avea consecințe imprevizibile asupra circulației pe rețeaua feroviară din România.
La SNTFC CFR Călători, Contractul Colectiv de Muncă este valabil până la data de 31 decembrie 2023, deci angajații operatorului feroviar de stat nu pot declanșa conflictul colectiv de muncă și, în consecință, nu pot opri lucrul. O pot face însă colegii lor de la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, care au și amenințat cu acest lucru.