Nu este, desigur, vorba de Nicolae Ceaușescu, iar nemulțumirea nu privește starea deplorabilă în care se află calea ferată din România. O firmă de audit cu nume omonim celui al fostului președinte comunist a depus contestație în cazul unei licitații organizate de CFR SA.
După ce preț de câțiva ani a auditat situațiile financiare ale CFR SA, firma de audit extern Ceaușescu & Partners a depus zilele trecute o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor privind licitația „Servicii de audit al situațiilor financiare anuale individuale și consolidate ale CNCF CFR SA pentru anii fiscali 2024, 2025 și 2026”.
În luna noiembrie, CFR SA a organizat o procedură simplificată, iar firma constănțeană Ceaușescu & Partners a ieșit pe a doua poziție cu un punctaj infrerior companiei Prim Audit SRL din Voluntari județul Ilfov. Ceaușescu & Partners este o importantă firmă de contabilitate, audit financiar și consultanță, fiind condusă de Andreea Ceaușescu. Firma are 27 de angajați.
Prim Audit este o firmă mult mai mică, însă are un portofoliou de clienți ce numără numeroase companii de stat, după cum relata aici și publicația România Liberă. Articolul evocă și anumite conexiuni ale acționarilor firmei cu oficiali români. Mai recent, Prim Audit a realizat un raport de constatare privind (sub)compensarea activităților de transport public cu metroul.
Cerințe neîndeplinite
Revenind la subiect, Ceaușescu & Partners solicită anularea scrisorii prin care Prim Audit e declanșată câștigătoare, anularea raportului procedurii și reevaluarea ofertei Prim Audit. Nemulțumiții afirmă că firma câștigătoare Prim Audit nu îndeplinește cerințele de calificare, și anume deținerea unui contract de asigurare de răspundere civilă profesională și a trei auditori activi permanent. Ceaușescu și Partners mai afirmă că în solicitările adresate firmei Prim Audit, CFR SA a confundat două instituții diferite ale statului și avizele date de acestea, și anume ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară și ASPAAS – Autoritatea de Supraveghere Publică a Activității de Audit Statutar.
Dacă autorizarea ASF cere prezența a trei auditori permanenți în companie, cea din partea ASPAAS nu ridică astfel de cerințe, deci avizele celor două instituții nu pot fi identice.
Prim Audit a auditat companii cu structură diferită de cea a CFR SA (de exemplu Romarm, Informatica Feroviară etc.), motiv pentru care, afirmă Ceaușescu&Partners, trebuie exclusă.
Valoarea totală estimată a contractului este de 348 mii de lei, iar obiectul licitației este Auditarea situațiilor financiare anuale individuale și consolidate IFRS ale societatilor comerciale. Aceasta este o obligatie legală, instituită de Reglementările contabile, Legea nr. 82/1991, privind Legea contabilității și Legea nr. 31/1990, privind societățile comerciale.