sâmbătă, septembrie 23, 2023
spot_imgspot_img

FOTO-VIDEO. S-a inaugurat cea mai nouă stație CF din București. Opresc doar două trenuri

De trei zile, a fost inaugurat un racord feroviar ce nu mai fusese folosit de mai bine de zece ani. Lucrarea era gata de ceva vreme, inclusiv peronul nou construit de la Stația CF Pantelimon Vest Dragonul Roșu, însă abia de la 1 august trenurile au început să circule pe ruta directă. Eliminându-se ocolul până în stația Pantelimon pe Magistrala 800 și rebrusarea de acolo, durata călătoriei între Gara de Nord și Gara Obor a scăzut de la 50 la 29 de minute. Veștile bune se opresc însă aici: pe racordul reparat circulă doar două trenuri pe zi și acelea întârzie.

Până acum trei zile, ruta București Nord-București Băneasa-București Obor, unul dintre primele tronsoane ale trenului metropolitan București, al cărui proiect a fost lansat de primarul general Nicușor Dan și este derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), era parcursă în 50 de minute.

În loc să facă dreapta spre Gara Obor, trenurile se duceau înainte până în stația Pantelimon de pe Magistrala 800 București-Constanța, unde rebrusau (schimbau locomotiva dintr-un capăt în celălalt al garniturii). Această manevră, care dura 15 minute, era necesară pentru că racordul direct între Magistrala 800, sensul spre Constanța, și Gara Obor era inutilizabil din 2011.

În luna mai a anului trecut, Regionala București a CFR SA a lansat o licitație pentru repararea a patru loturi feroviare, printre care și ”Linia 301 S Racord București Obor-București Băneasa”, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. Contractul pentru repararea acestui lot a fost câștigat de Antrepriza de Construcții Căi Ferate, pentru suma de 1.186.323,29 lei, echivalentul a aproximativ 240.000 de euro, conform anunțului de atribuire din 17 octombrie 2022.

Lucrările au început, au fost finalizate cu succes, iar la începutul lunii martie responsabilii Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA precizau pentru Club Feroviar că data estimată pentru finalizare și redeschiderea circulației este 30 aprilie 2023. În final, a fost 1 august 2023.



Primele trenuri au oprit în stația CF Pantelimon Vest Dragonul Roșu

De la 1 august, trenurile au început să circule pe noul racord, iar durata călătoriei între București Nord și București Obor, via București Băneasa și Dragonul Roșu, s-a redus la doar 29 de minute.

Infrastructura permite acest timp de parcurs, însă trenurile operate de CFR Călători întârzie. Și sunt doar două pe zi, unul dus, unul întors: R 13195 și R 13197. Bunăoară, pe 3 august 2023 trenul R 13197 a plecat la timp din Gara de Nord, dar a ajuns în gara Obor cu 14 minute întârziere.

Chiar și așa, și în condițiile în care nu s-a făcut nicio promovare a noii rute (o facem noi acum, în locul CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători), ea se bucură de succes în rândul pasagerilor. Joi după-amiază se strânsese ceva lume pe peronul de la stația CF Pantelimon Vest Dragonul Roșu, în așteptarea trenului R 13197. Iar garnitura nu a venit nicidecum goală de la Gara de Nord, în ea fiind câteva zeci de pasageri.

Vagoane murdare, dar cu climatizarea funcțională chiar și pe caniculă

Vestea proastă, așa cum am menționat anterior, e că trenurile întârzie. Există însă și o veste bună.

Mult-hulitele (de către unii cârcotași) vagoane etajate modernizate la Electroputere VFU Pașcani au una dintre cele mai mici rate de defectare a instalației de aer condiționat. Așa că chiar dacă la capitolul curățenie sunt departe de a excela și nu toate ușile interioare sunt funcționale, în vagoanele din componența trenurilor care circulă între București Nord și București Obor e răcoare chiar și pe caniculă. Joi după-amiază afară erau aproape 40 de grade, dar în vagoane temperatura era undeva pe la maximum 25 de grade.

Mai sunt multe de făcut pentru trenul metropolitan București. Promisiuni de la Roșeanu și de la Niro

Construcția noului peron de la stația CF Pantelimon Sud Dragonul Roșu și punerea în funcțiune a racordului (racordarea R3-R5 – linia 301S Racordare Bucureşti Obor – Bucureşti Băneasa) reprezintă pași importanți pentru punerea în circulație a trenului metropolitan București pe această rută. Stația a fost construită la solicitarea și pe banii Niro Investment, societatea care administrează complexul comercial Dragonul Roșu, iar racordul a fost reparat de Antrepriza de Construcții Căi Ferate. Însă mai sunt multe de făcut.

În primul rând, trebuie construite peroane similare și la trecerile de la nivel de la Petricani și Andronache. La finele lunii trecute, Primăria Capitalei a lansat licitația pentru contractarea studiului de fezabilitate pentru construcția acestor peroane, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

trenuri ilegale ale CFR Călători Locomotiva românească la Budapesta locomotive CFR Călători la BudapestaÎn al doilea rând, trebuie rezolvat sistemul de tarifare. Dacă vii de la București Obor la Pantelimon Sud, pentru o distanță de 6 km va trebui să plătești 6,5 lei, pentru că ți se solicită automat și tariful de rezervare a locului. Președintele Autorității pentru reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu, a promis de mult că va elimina obligativitatea de a plăti rezervarea locului pe distanțe mai mici de 20 km, însă până acum totul a rămas la stadiul de promisiune.

În schimb, dacă iei trenul de la Pantelimon Vest până la București Obor, pe aceiași 6 km plătești doar 4,5 lei. Pentru că de această dată nu ți se mai ”bagă pe gât” tariful de rezervare a locului.

Apoi, trebuie sporit substanțial numărul de trenuri care circulă pe această rută. Cu o singură pereche de trenuri pe zi, investiția în repararea racordului și construcția noii stații pur și simplu nu se justifică, sunt bani aruncați. De asemenea, garniturile vor trebui dotate cu validatoare STB, ca la trenurile de Aeroport.

Nu este de neglijat nici faptul că în aplicația mobilă CFR Călători nu figurează stația Pantelimon Vest.

FOTO casaromanochineza.ro

Nu în ultimul rând, trebuie modernizată trecerea la nivel din zonă. În momentul de față, atunci când se apropie trenul o angajată a CFR SA dă la manivelă pentru a se coborî barierele și repetă operațiunea în sens invers după ce garnitura pleacă, pentru a le ridica. SC Niro Investment Group SA a obţinut avizul favorabil al SRCF Bucureşti pentru modernizarea (cu instalații SAT), pe cheltuiala beneficiarului, a instalațiilor de semnalizare de la trecerile la nivel. Deocamdată însă (potrivit ultimelor informații furnizate de CNCF CFR SA la solicitarea Club Feroviar), administratorii complexului comercial nu au transmis proiectul tehnic pentru modernizarea instalațiilor şi redimensionarea electroalimentării instalaţiei CED din staţia Pantelimon pentru avizare, la SRCF București.

Dacă situația s-a schimbat între timp, Doamne ajută!

Ultimele Articole