marți, iunie 6, 2023
spot_img

FOTO-VIDEO Cum ignoră CFR Călători cea mai modernă stație CFR

Operatorul de stat CFR Călători ignoră cea mai modernă stație CFR, dată în folosință anul trecut. De aproape două luni, două perechi de trenuri nu mai opresc aici, cu toate că ar putea prelua un flux potențial important de navetiști din zona de nord a județului Ilfov.

La PO Otopeni Nord (fosta PO Aeroport) opresc zilnic patru perechi de trenuri. Până de curând erau șase perechi, însă, din motive neștiute (Club Feroviar a încercat să afle de la reprezentanții operatorului de stat, fără succes însă), CFR Călători a suprimat opririle în această stație pentru două dintre ele.



Doar patru perechi de trenuri pe zi pentru navetiști

Este vorba de perechile de trenuri Regio 8121/8122 și 8123/8124, care circulă pe relația București Nord-Slobozia Veche și retur, care acum trec în viteză prin noua stația amplasată pe Magistrala 700, la doi pași de pasajul feroviar care supratraversează DN1.

În zonă este un important bazin de captare a navetiștilor care s-au săturat să vină cu mașina la muncă în București, pe mereu supraaglomeratul DN1. Aici se află cartierul Ferme din Otopeni, format din vile, în care locuiesc câteva mii de oameni, iar în imediata apropiere se construiește un mare complex rezidențial de blocuri. Prin urmare, potențiali mușterii pentru calea ferată ar exista.

Numai că, având la dispoziție doar patru perechi de trenuri pe zi, opțiunea transportului feroviar nu pare deloc atractivă. Unde mai pui că, începând cu Mersul Trenurilor care a intrat în vigoare pe 12 decembrie 2021, toate garniturile circulă deviat pe la Chitila, fapt care a lungit durata călătoriei la 34 de minute.

Redirecționarea pe la Chitila a trenurilor de pe ruta București Nord-Urziceni (și, mai departe, spre Slobozia Veche) a fost decisă pentru a nu mai apărea întârzieri la trenurile de Aeroport, din cauza suprasaturării secției între Pajura și Mogoșoaia, unde linia este simplă. Dar chiar și în condițiile unei călătorii de peste o jumătate de oră, transportul feroviar ar putea fi atractiv, având în vedere că pe calea rutieră naveta poate dura mult mai mult, mai ales la orele de vârf.

Asta dacă ar fi suficiente trenuri, astfel încât cei care se deplasează spre și dinspre București să aibă la dispoziție mai multe intervale orare pentru a face acest lucru. Plus că pe ruta respectivă apar frecvent întârzieri. Miercuri după-amiază, trenul Regio 7035 a staționat mai bine de zece minute în plus la Mogoșoaia, așteptând să vină din sens opus o Săgeată de la Aeroport, cu toate că linia era dublă și ar fi putut circula în paralel, pe cele două fire.

O bilă albă pentru Regionala București a CFR SA pentru cum este întreținută cea mai modernă stație CFR

După atâtea bile negre, o bilă albă primește din partea noastră Regionala București a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA. La un an de la inaugurare, stația PO Otopeni Nord arată impecabil din punct de vedere al curățeniei. În plus, funcționează și scările rulante, și liftul din clădirea stației.

Club Feroviar a semnalat situația și secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Scrioșteanu, care provine din județul Ilfov și care este cunoscut ca un susținător al transportului feroviar metropolitan. Sperăm ca prin intervenția sa lucrurile să revină la normal și să fie reintroduse opririle la Otopeni Nord pentru cele două perechi de trenuri. Și, de ce nu?, din următorul Mers al Trenurilor, să fie puse în circulație mai multe garnituri pe această rută, deoarece există cerere de transport spre Urziceni și Slobozia Veche.

Stația, construită în cadrul proiectului de dublare a căii ferate Mogoșoaia-Balotești

Stația PO Otopeni Nord a fost construită în cadrul proiectului Dublarea liniei de cale ferată între staţiile Mogoşoaia şi Baloteşti, în valoare de 50,5 milioane de lei, cu finanţare asigurată din fonduri de la bugetul de stat.

PO Otopeni Nord este o construcţie nouă, pe două niveluri (parter şi etaj), cu două peroane, fiecare în lungime de 150 m şi lățime de 3 m, accesul călătorilor la peroane fiind asigurat prin intermediul unor scări fixe şi rulante, iar accesul persoanelor cu dizabilități prin intermediul unui lift.

Trebuie precizat faptul că proiectul dus la capăt de Porr Construct reprezintă prima lucrare de dublare a unei linii de cale ferată realizată după 1989 pe reţeaua feroviară, exclusiv din fonduri de la bugetul de stat.

Ultimele Articole