CE solicita Belgiei si Croatiei sa adopte hartile de zgomot si planurile de actiune

23 mai 2018

Comisia Europeana a cerut Belgiei si Croatiei sa aplice prevederile legii europene privind zgomotul (Directiva 2002/49/CE), prin adoptarea hartilor de zgomot care sa prezinte expunerea la zgomot in zone urbane mari, in apropierea cailor ferate, drumurilor principale si marilor aeroporturi.
In februarie 2017, CE a trimis Belgiei prima notificare pe aceasta tema, insa rezultatele obtinute de atunci au fost limitate. Documentele strategice de zgomot lipsesc inca in Valonia (regiune a Belgiei), iar Comisia este ingrijorata in ceea ce priveste procedura de revizuire a planului de actiune pentru regiunea Bruxelles care nu a implicat publicul. Belgia are doua luni la dispozitie sa raspunda argumentelor Comisiei, in caz contrar, CE ar putea decide sa trimita un aviz motivat.
De asemenea, in Februarie, Croatia a primit o scrisoare oficiala de informare si nu a reusit sa ofere informatii cu privire la hartile strategice pentru toate liniile principale de cale ferata, dar si pentru 70 de drumuri rutiere. In prezent, Croatia inca mai are de realizat harti strategice de zgomot pentru 91 de drumuri principale. In plus, Croatia nu a cerut opinia publicului cu privire la propunerile de planuri de actiune pentru zonele urbane Split si Rijeka, 91 de drumuri principale si 6 linii principale de cale ferata. Din cauza acestui progres limitat, Comisia a decis sa trimita un aviz motivat. In cazul in care Croatia nu reuseste sa actioneze in decursul a doua luni, cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a Uniunii Europene.