spot_img
duminică, noiembrie 27, 2022
spot_img

Ce sau cine l-a determinat pe „Cătălin” să-l renominalizeze pe Costescu în boardul CFR Telecomunicații

Încă o măsură ce demonstrează hazardul, arbitrariul și prieteniile discrete pe baza cărora au loc numirile in Consiliile de Administrație la Ministerul Transporturilor. „Cătălin”, după cum Dan Costescu îl numea pe holurile ministerului Transporturilor pe ministrul Transporturilor în discuțiile purtate cu angajații Ministerului, l-a numit pe acesta din nou membru în CA CFR Telecomunicații. Acum câteva luni nu i s-a mai prelungit mandatul la cârma societății. Răstimp, s-a adeverit faptul că Dan Costescu a „reușit” dublarea datoriilor CFR Călători către CFR SA.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Decizii secrete ale AGA

Numirea apare a fi avut loc în data de 4 mai 2021 (marți), prima zi lucrătoare după Sărbătorile Pascale . Deși există obligația legală a postării deciziilor AGA pe site, ultimele două decizii, inclusiv cea în care a fost numit Costescu membru CA, nu figurează. Componența CA il menționează membru pe baza deciziei AGA nr 6 din 4 mai.

Costescu a mai fost membru în CA Telecomunicații până în primăvara acestui an când nu i s-a mai prelungit mandatul în CA. Atunci lui i s-au găsit înlocuitori. În martie 2021, in CA Telecomunicații CFR a fost numit  George Marussi, secretar general USR. La momentul la care Costescu a pierdut șefia CFR Călători Marussi a părut încântat de destituirea lui Costescu. Reformăm România” a postat el pe Facebook alături de articolul Club Feroviar în care informa despre destituirea lui Dan Costescu.

Locul în CA Telecomunicații era ocupat de Costescu în pofida conflictului de interese în care se afla (CFR Călători și CFR Telecomunicații erau societăți partenere comercial, iar legea interzice prezența unor persoane concomitent în structurile de conducere ale acestor societăți).

Acum Dan Costescu ocupă locul lăsat liber în CA de Țîra Ioana Maria, persoană ce o regăsim de ani buni și în CA Loteria Română.

Ciudat e faptul că Dan Costescu a fost numit de ministrul „Cătălin” după ce ultimul nu i-a mai prelungit mandatul în CA-ul bănoasei ROMATSA – Regia de dirijare a traficului aerian.

120 de milioane datorii în plus ale CFR Călători la CFR SA, sub mandatul lui Costescu

Mai mult, între scoaterea lui Costescu din CA și renumirea sa tot acolo, a fost publicat raportul de activitate al CFR SA pe anul 2020 care a arătat că sub conducerea lui Costescu datoriile CFR Călători către CFR SA s-au dublat, împreună cu cele curente ajungând către pragul de 290 milioane lei (240 milioane restante, plus 50 milioane lei curente).

Dacă invocați în sprijinul managementului CFR Călători pandemia mai gândiți-vă. În anul pandemiei 2020, după cum vom explica zilele acestea, CFR SA a obținut pierderi mai mici decât cele bugetate, în pofida situației dificile cauzate de concordatul CFR Marfă. 

Controversata numire vine in contextul în care discursul public al Guvernului PNL- USR Plus menționează performanța criteriu unic de numire a managementului societăților de stat.


Cei care vor să consulte hotărârea de numire a lui Costescu în CA sunt întâmpinați de acest mesaj „transparent”


Tot CA Telecomunicații CFR mai include și un alt personaj aparte, pe Radu Găvruța. Numit cu aproximativ un an în urmă în CA Telecomunicații CFR, Găvruța  este menționat de Valeriu Nicolae , persoană publică ce a analizat CV-urile multor aleși, ca fiind consilier județean, șef de CA la un teatru, expert la finanțe, șef de resurse umane, consilier parlamentar, lider sindical și lector universitar.

În Opoziție fiind, atât PNL, cât și USR, au ridicat în slăvi OUG 109 privind guvernanța corporativă și au promis că, odată ajunși la putere, toate pozițiile din CA ale companiilor de cale ferată vor fi ocupate prin concursuri. Un an mai târziu, o parte a concursurilor sunt demarate, multe de către PSD, însă rezultatele zac închise în sertare.

„Am dat multe examene cu firma de recrutare (…) interviuri, lucrări, planuri… Am luat examenul, sunt pe lista scurtă… lista care e transmisă la Minister/companie sau probabil la ambele. De la momentul acesta nu am mai primit nicio informare. Procedura e suspendată undeva în zona crepusculară. Poate că Ministerul Transporturilor îi consideră nepotriviți pe cei de acolo”, spunea în toamna anului trecut pentru Club Feroviar un candidat la un CA feroviar.

Promisiuni uitate. 6.000 lei net pe câteva ore de muncă lunar

În funția sa Dan Costescu va obține, similar cu ceilalți membri CA,  un venit net situat între 6.000 și 7.000 lei lunar, la un brut de 11.000 lei. Suma nu e de loc mică fiind primită pentru o activitate ce preesupune una-două ședințe pe lună , fiecare de câteva ore.

În luna februarie premierul Florin Cîțu promitea niște Consilii de Administrație mai mici ai căror membri să fie plătiți judicios după rezultatele obținute de companii. Însă el nu a modificat legea care prevede numărul maxim de membri ai CA și ca urmare structurile de la Ministerul Transporturilor au in continuare câte șapte membri.

Premierul Florin Cîţu spunea că numărul de membri într-un consiliu de administraţie din companiile de stat va fi de maximum 5, precizând că se analizează şi cuantumul indemnizaţiei primite de aceştia. „Cu siguranţă locurile vor fi reduse şi ne uităm şi la indemnizaţie. Eu voi propune să fie maxim 5 membri într-un consiliu de administraţie pentru toate companiile de stat”, a afirmat în februarie Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Club Feroviar a încercat telefonic și prin SMS să obțină răspunsuri privind renumirea lui Costescu de la nivelul Ministerului Transporturilor, însă nu a fost posibil.

Ultimele Articole