Viitorul președinte ARF, informațiile Club Feroviar fiind că un nume pentru șefia instituției s-ar afla deja la mapa premierului Ciolacu, va avea cum va sosi o sarcină grea privind unul dintre proiectele autorității, aflate în atenția opiniei publice.
Este vorba de licitația de achiziție a trenurilor cu hidrogen care zilele trecută a fost amânată încă o dată (a patra oară) pentru data de 28 aprilie în loc de 15 aprilie.
Deși nu are atribuții în stabilirea viitorului câștigător, noul președinte al ARF va trebui să pună puțină ordine într-o licitație ajunsă la a patra strigare, cum se zice, și care a ajuns subiect de ironizare a autorității în opinia publică.
Un anunț publicat în SEAP zilele trecute amână din nou termenul de depunere a ofertelor, dar în același timp și modifică unele prevederi ale viitorului contract cât se poate de importante.
Astfel, cu două săptămâni înainte de termenul de depunere a ofertelor (oare au potențialii ofertanți timpul necesar să depune oferte ajustate la cerințele autorității?) companiilor producătoare și Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu se înțeleg privind daunele de plată în cazul defectării repetate a ramelor și în ipoteza neconformității lor (suma asupra căreia se aplică penalitatea) sau modul de prezentare a prețului total (defalcat pe componente sau integral).
Toate aceste aspecte vor trebui lămurite de viitoarea conducere a ARF, căci opinia publică devine din ce în ce mai puțin înțelegătoare în fața argumentului că licitarea proiectului e strict responsabilitatea comisiei de licitație din Autoritate. Cu atât mai mult cu cât în cei opt ani de înființare ARF a livrat la modul concret doar 2-3 rame care pot fi găsite în circulație aleatoriu.
Luna și amânarea
După cum spuneam, este a patra amânare a termenului de depunere a ofertelor, alte măsuri similare fiind decise la datele de 17.12.2024, 04.02.2025 și 26.03.2024.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat la începutul lunii decembrie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anuntul de participare numărul CN 1075859 privind achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, precum și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații a acestor automotoare, necesare funcționării respectivelor automotoare pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea extinderii la 30 de ani.
„Reamintim că licitația a fost anulată succesiv de trei ori, din cauza lipsei ofertelor, în cazul a două proceduri, dar și a depunerii unei oferte neconforme, în cazul celei de-a treia. Proiectul de achiziție, derulat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), reprezintă un pas esențial către adoptarea tehnologiilor verzi și îmbunătățirea mobilității sustenabile în România”, scria atunci ARF într-o postare publică.