Ce promite ministrul Transporturilor pentru calea ferata in 2019

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a promis miercuri imbunatarirea situatiei pe calea ferata, atat din punct de vedere a lucrarilor, cat si a parcului rulant.

21 martie 2019

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a promis miercuri imbunatarirea situatiei pe calea ferata, atat din punct de vedere a lucrarilor, cat si a parcului rulant.

„Anul acesta veti vedea 150 de kilometri de cale ferata modernizati pe Coridorul IV, de la Constanta la Arad.  Modernizarea pe acest coridor implica cresterea vitezei la 160 de kilometri pentru transportul de persoane si 120 de kilometri pentru transportul de marfuri”, a afirmat Razvan Cuc, miercuri seara, intr-o emisiune la TVR 1.

Pentru ca lucrarile sa fie derulate integral ar trebui deblocata situatia si de pe tronsonul Brasov-Sighisoara, a spus ministrul Cuc. Potrivit lui licitatia a fost lansata, insa este contestata.

Pe partea de material rulant ministrul a spus ca a fost scos la licitatie un pachet de 40 de rame electrice.  „In urma cu o saptamana s-a scos la licitatie inclusiv pachetul de achizitie pentru 40 de rame electrice, deci cumparam material rulant, cumparam trenuri noi. (…) Le-am scos la licitatie, nu este cu incredintare directa”, a afirmat Razvan Cuc.

Valoarea estimata pentru acest prim lot este de 230 milioane euro și va fi finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Noile rame electrice regionale vor fi utilizate pentru serviciul comercial, pe liniile electrificate de pe rețeaua feroviară românească, alimentate de la linia de contact de 25 kV, 50 Hz și vor circula pe calea ferată cu ecartament normal de 1435 mm, capabile să atingă o viteză de 160 km/h.

Potrivit cerintelor, noul material rulant va trebui sa ofere o capacitate de transport intre 200 si 250 de pasageri.

Acest material rulant este destinat pentru transportul feroviar de călători în trafic suburban și regional.

Anunţul de intenție a fost publicat în SICAP și JOUE și se află în așteptare, în vederea verificării și validării documentației de licitație de Agenția Națioanală pentru Achiziții Publice (ANAP).

Ramele electrice regionale vor trebui să îndeplinească cerinţele prevăzute în specificaţiile tehnice de interoperabilitate.

Ulterior, vor fi organizate și licitațiile pentru celelalte tipuri de material rulant, care va fi utilizat în traficul feroviar pe linii electrificate si neelectrificate.

Cat priveste starea lucrarilor de modernizare a coridorului feroviar mentionat de ministru, situatia este oarecum complexa. Sectiunile Brasov – Apata si Cata – Sighisoara sunt in (re)evaluarea CFR dupa ce Curtea de Apel a acceptat actiunea emisa de asocierea Rail Works, condusa de Alstom, in timp ce Apata – Cata este, la randul ei, proaspat contestata.

Nici sectiunile vestice ale coridorului nu sunt intr-un stadiu avansat. Secțiunea de cale ferată Km 614- Cap Y Bârzava – Cap Y Ilteu -și Gurasada – este definitivat, în funcție de tronson, în procentaje care variază între 1,98% și 7,71%, în timp ce lucrările pe Brașov – Sighișoara sunt practic neîncepute.

Situatia lucrarilor care stau sa inceapa ar putea fi ingreunata de modificari de ultima ora aduse legislatiei achizitiilor publice, dupa cum a explicat zilele trecute publicatia noastra. Modificarile obliga autoritatile contractante sa refaca documentatiile de licitatie, daca nu a fost publicat anuntul de participare. Schimbarile afecteaza toate licitatiile in pregatire din zona feroviara, dar si pe cele din infrastructura rutiera, etc.

In Monitorul Oficial 215 din data de 19 martie 2019 s-a publicat Ordinul 1017 din 20 februarie 2019 „privind aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a Documentaţiei standard de atribuire a contractului de achiziţie publică/sectorială de produse, precum şi a modalităţii de completare a anunţului de participare/de participare simplificat”.

Ordinul ANAP se aplica contractului de achiziţie publică/sectorială de produse si anunţului de participare/de participare simplificat pentru atribuirea contractului/ acordului-cadru de produse, dupa cum arata prevederea in cauza.

Obligativitatea se aplica procedurilor de atribuire iniţiate după data publicării prezentului ordin.