Ministerul Transporturilor a publicat lista modificată a meseriilor importante pentru siguranța feroviară care pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu cinci ani, în condiții de vechime suficientă și fără penalizare. Este a șasea formă discutată de Guvern, dar de data aceasta sunt șanse să fie ultima.
Spre deosebire de listele anterioare, noua propunere include mult mai puțin poziții, și anume 63 poziții în zona feroviară și 14 meserii în domeniul transportului cu metroul.
Lista poate fi consultată aici.
Iulică Măntescu, lider al Federației Mecanicilor de Locomotivă explică reducerea. „Foarte multe se suprapuneau, aceeași funcție avea diferite denumiri. Există modificări, dar nu foarte substanțiale, unele (meserii – n.red.) au fost comasate. Unele se suprapuneau la material rulant, la instalații”.
Dacă au 35 de ani de contributivitate, din care 30 pe calea ferată, se vor putea pensiona cu 5 ani mai repede fără penalizări. Dar dacă omul vrea să plece, va pleca chiar și cu penalități. Eu cred că cel mai important lucru în acest statut e așezarea funcțiilor, cei cu studii liceale nu ar mai trebui să fie plătiți ca acum cu salariul minim, ci cu 1,5, iar cei cu studii superioare între 1,8 și 2,2”, spune el.
Meseriile neincluse
„Sunt și meserii necuprinse. Toți cei care nu concură la siguranța circulației, economiști, juriști, personal TESA, muncitori, de exemplu vopsitorul de locomotivă sau tapițerul trebuiau trecuți. Din punctul meu de vedere și inginerul și muncitorul trebuiau trecuți, absolut toți, căci pe legile speciale de la armată, poliție, justiție nu se fac diferențieri”, afirmă Iulică Măntescu.
Prima formă a listei de meserii a fost realizată în decembrie 2020, iar ultima (exceptând pe cea din prezent) a fost propusă în 22 noiembrie 2021.
Ce prevede Statutul
Care sunt prevederile ce vor permite micșorarea vârstei de pensionare cu cinci ani?
„(1) Personalul feroviar se poate pensiona, la cerere, dacă îndeplineşte condiţiile privind stagiul minim de cotizare şi vârsta standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Personalul feroviar, care a realizat stagiul complet de cotizare, potrivit legii, din care cel puțin 30 de ani în activitățile prevăzute la art. 35, are dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani fără aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege.
(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, personalul feroviar beneficiază, prin cumul, de reducerea prevăzută la alin. (2) şi de reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfăşurată în locurile de muncă încadrate în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite sau speciale de muncă.
(4) Reducerea cumulată prevăzută la alin. (3) nu poate fi mai mare de 13 ani.
(5) Membrii de familie ai personalului feroviar beneficiază de pensie de urmaş în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii ”.
Legea este de așteptat să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, după ce a fost prorogată în două rânduri, fapt care a trezit nemulțumirea sindicatelor și a angajaților din companiile de cale ferată.