CE investigheaza Polonia pentru ajutorul dat Cailor Ferate Regionale

Comisia Europeana a deschis o investigatie amanuntita pentru ajutorul de stat dat, de catre Polonia, Companiei de Cai Ferate Regionale (Przewozy Regionalne). Comisia si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca aceasta companie a primit deja un ajutor de stat, acum mai multi ani.

In septembrie 2015, Polonia a anuntat Comisia Europeana despre ajutorul de stat acordat, pentru restructurare, Cailor Ferate Regionale. Suma a fost de 770 milioane zloti (181 milioane euro).

Dar, potrivit normelor CE privind ajutorul de stat, o companie aflata intr-o situatie financiara dificila poate primi ajutor de stat o singura data in decurs de 10 ani.

Masurile au fost luate pentru evitarea unor situatii in care companiile cu dificultati financiare s-ar baza prea mult pe ajutorul de stat pentru a ramane pe o linie de plutire, in loc sa isi imbunatateasca activitatea si sa concureze in baza aptitudinilor de care dispun.

„Caile Ferate Regionale din Polonia au beneficiat deja de sprijin din partea statului, in trecut. Trebuie sa analizam daca ajutorul de stat este compatibil cu normele in vigoare, dar trebuie si sa ne asiguram de faptul ca sprijinul acordat din fonduri publice nu afecteaza competitita pe aceasta piata”, a declarat Margrethe Vestager, Comisarul responsabil de politica de competitivitate.

Astfel, raportul amanuntit efectuat de care Comisia Europeana va analiza:

daca aceasta alocare financiara primita in trecut ar trebui sa fie considerata ajutor de stat pentru restructurare si, in consecinta, daca ajutorul de stat primit in 2015 este in conformitate cu principiul „o data, ultima data”

daca Polonia, in conformitate cu normele UE pentru ajutor de stat, a stabilit masuri adecvate pentru a nu afecta concurenta, din cauza acordarii acestui ajutor de stat

si daca Przewozy Regionalne contribuie suficient, din fondurile proprii, la costurile pe care le presupune restructurarea.

Comisia Europeana admite faptul ca sectorul intern de transport feroviar de pasageri din Polonia este diferit de alte sectoare economice, in anumite privinte, in special deoarece asigura servicii publice pe o piata care nu este complet deschisa concurentei la nivelul Uniunii Europene. Comisia se va gandi cum sa analizeze aceste diferente in modul de evaluare a ajutorului de stat pentru restructurare, acordat Cailor Ferate Regionale.