sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Ce face Ungaria pentru dezvoltarea căii ferate, în timp ce Grindeanu o lasă în paragină

Omologul lui Sorin Grindeanu de la Budapesta, János Lázár, a anunțat ce va face Ungaria pentru dezvoltarea căii ferate în următorii zece ani. Asta în vreme ce în România transportul feroviar este în pragul colapsului.

Ministerul Construcţiilor şi Transporturilor din Ungaria va prezenta Guvernului un program de dezvoltare a căilor ferate pe o perioadă de 10 ani, care va include reînnoirea liniilor şi achiziţionarea de material rulant nou, a declarat János Lázár, ministrul maghiar al Construcţiilor şi Transporturilor, în cadrul emisiunii radiodifuzate, citată de Flux24.

Ministrul a declarat că obiectivul programului este modernizarea, în 10 ani, a reţelei feroviare îmbătrânite şi a flotei, pas cu pas, concentrându-se pe sarcinile importante. János Lázár a afirmat că în Ungaria primul loc în transportul public este ocupat de cel feroviar. În Budapesta, liniile HÉV (transport feroviar periurban) trebuie modernizate, atât calea ferată, cât şi materialul rulant, trebuie îmbunătăţite legăturile feroviare între marile oraşe şi liniile care trec prin Ungaria, precum şi liniile de legătură dintre centrele judeţelor şi comitatelor. Împreună cu Volán (compania ungară de transport cu autocarul) trebuie să se asigure accesul la legătura feroviară, a declarat ministrul.

Ungaria mizează pe fonduri europene

János Lázár a subliniat că acestea necesită investiţii şi o industrie feroviară proprie de material rulant. Acesta este un domeniu în care merită să investim, deoarece este vorba despre transportul a cinci milioane de persoane, iar pe de altă parte, poate fi construită şi o nouă industrie, a spus el.

Politicianul a precizat că, în prezent, nu există bani în buget pentru lucrările de consolidare şi dezvoltare a căilor ferate. Cu fonduri europene şi cu instrumente de pe piaţa monetară s-ar putea strânge suma necesară care s-ar putea ridica la 6.000 de miliarde de forinţi (echivalentul a 15,3 miliarde de euro). Până atunci, însă, obiectivul este de a asigura funcţionarea zilnică a sistemului fără accidente, a explicat ministrul maghiar al Construcţiilor şi Transporturilor ce va face Ungaria pentru dezvoltarea căii ferate.

România pune transportul feroviar la ”și altele”

În România, deraierile și alte incidente și accidente feroviare se țin lanț în ultima perioadă, iar infrastructura este într-o stare avansată de degradare.

Spre deosebire de Ungaria, România are o industrie proprie de material rulant, însă aceste companii sunt de multe ori excluse din start de la licitațiile organizate de autorități. Mai rămâne de precizat și faptul că nici până la această dată bugetele de venituri și cheltuieli pe anul în curs ale CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători nu sunt aprobate.

Ultimele Articole