CE aproba ajutorul de stat pentru transferul marfurilor catre calea ferata in regiunea Bolzano

Comisia Europeana a aprobat, conform normelor ajutoarelor de stat din tarile UE si a schemei italiene, promovarea transferului de marfuri de pe rutier pe feroviar in Provincia Bolzano, Italia. Conform CE, schema este benefica mediului si mobilitatii, sustine transportul feroviar, care este mai putin poluant decat cel rutier, si reduce congestia traficului rutier. Prin urmare, Comisia a concluzionat ca aceasta masura este in conformitate cu normele ajutoarelor de stat din tarile UE.
Schema italiana, care are un buget total de 9 milioane de euro si este in vigoare pana in 2019, are ca obiectiv cresterea cotei transportului feroviar si a transportului intermodal de marfuri prin Coridorul Brenner, ruta de tranzit internationala care traverseaza Alpii si leaga Germania, Austria si Italia. Ajutorul de stat va fi furnizat serviciilor de transport de marfuri realizate de companiile feroviare si operatorii multimodali de-a lungul sectiunii Alto Adige/Südtirol a coridorului de transport dintre Brenner si Salorno, care este format din 120 de km de cale ferata si 116 km de autostrada.
Finantarea ia forma unei subventii acordate companiilor feroviare si operatorilor de transport multimodal care transporta marfa, reducand costurile pentru clientii finali. Nivelul subventiei pe care companiile o pot primi depinde de reducerea costurilor externe (poluare, zgomot, congestie si accidente) pe care transportul feroviar o poate obtine comparativ cu transportul rutier.
In 2015, 43,9 de milioane de tone de marfa au fost transportate pe Coridorul Brenner din care 71% pe cale rutiera si 29% pe calea ferata. Volumul total al marfurilor transportate pe cale rutiera pe Coridorul Brenner a crescut constant din 2013. Aceasta tendinta este impotriva obiectivului UE de a transfera marfa de pe rutier pe feroviar conform Cartii Albe a Comisiei Europene privind Politica de Transport si are un impact negativ asupra concentratiei factorilor care polueaza aerul in zona Coridorului Brenner.
Masura aprobata completeaza, la nivel local, schemele nationale italiene care sustin transportul feroviar si combinat de marfuri avizate de Comisie la 24 noiembrie 2016 si 19 decembrie 2016.