spot_img
duminică, ianuarie 29, 2023
spot_img

CE adopta harti revizuite pentru extinderea TEN-T spre tarile vecine

TENT-T_Network_MapComisia Europeana a anuntat adoptarea unor noi harti privind extinderea retelei de transport trans-europene (TEN-T) spre Islanda, Norvegia si tarile din Balcanii de Vest.
Pentru tarile din Balcanii de Vest, hartile actualizate reflecteaza un acord important incheiat cu Uniunea Europeana privind conectarea cu zonele invecinate si cu Uniunea in ansamblul acesteia. Reteaua de baza va deveni un element comun de referinta pentru implementarea si coordonarea investitiilor si a masurilor de ameliorare a traficului pe coridoarele strategice de transport. Hartile respective au fost pregatite impreuna cu tarile avute in vedere si au fost aprobate la cel de al saselea Summit Bacanii de Vest organizat la Viena pe 27 august 2015.
Pentru Islanda si Norvegia au fost facute modificari ale hartilor existente pentru a reflecta mai indeaproape alinierea retelei pe teren, in conformitate cu criteriile TEN-T. Aceastea se bazeaza pe un acord la nivel inalt la care s-a ajuns in cadrul Comitetului Mixt al Spatiului Economic European.
“Prin usurarea mobilitatii oamenilor si a comertului, realizarea acestui sistem de transport integrat va da nastere unor conditii favorabile pentru crestere si crearea de locuri de munca. Va contribui de asemenea in mod semnificativ la dezvoltarea economica a regiunii Balcanii de Vest. Implementarea cu succes a acestuia va depinde, totusi, de realizarea la timp a proiectelor de infrastructura de baza, motiv pentru care Comisia Europeana ofera sprijin financiar prin Mecanismul de Conectare a Europei si prin Planul de Investitii. Ii incurajez pe toti initiatorii de proiecte sa utilizeze pe deplin aceste instrumente, precum si noul Centru Consultativ”, a declarat comisarul european la Transporturi, doamna Violeta Bulc.

Ultimele Articole