miercuri, mai 1, 2024
spot_img

CD dezvăluie noua garnitură de tren ComfortJet

Ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka, și directorul general al České dráhy (CD – Caile Ferate Cehe), Michal Krapinec, au prezentat noua garnitură de tren ComfortJet în gara centrală din Praga.

CD spune că până în vară trenul va intra în exploatare pe rutele feroviare Praga – Bohumín și Bohumín – Praga – Františkovy Lázně, fiind într-o configurație temporară de tren cu opt vagoane, fără vagon de control și vagon restaurant.

Trenurile sunt construite de consorțiul format din Siemens Mobility și Škoda Group în cadrul unui contract de furnizare a 180 de vagoane, inclusiv vagoane de control și vagoane restaurant, care vor forma în total 20 de garnituri de tren cu nouă vagoane. Acestea au o capacitate de 555 de locuri pe scaune și o viteză maximă de exploatare de 230 km/h.

În 2021, consorțiul format din Siemens și Škoda Transportation a câștigat licitația pentru furnizarea a 20 de trenuri Viaggio Comfort. În cadrul contractului de 500 de milioane de euro, consorțiul va livra noua flotă între 2024 și 2026.

„Noua garnitură de tren ComfortJet demonstrează ce salt calitativ a cunoscut materialul rulant al transportatorului nostru național în ultimii ani. Calitatea din ce în ce mai bună a călătoriilor și a serviciilor oferite la bordul trenurilor este un lucru care poate crește și mai mult interesul oamenilor pentru călătoriile cu trenul. (…) În viitor, această garnitură modernă poate funcționa și pe tronsoanele de cale ferată de mare viteză, a căror pregătire avansează în țara noastră, iar datorită acestei evoluții vom îmbunătăți și mai mult conexiunea feroviară între regiunile noastre și între Republica Cehă și toate părțile Europei în viitor”, a declarat ministrul Transporturilor după prima călătorie la bordul ComfortJet.

Trenul este dotat cu prize USB pentru încărcarea aparatelor electronice și alte servicii, sistem de informații și rezervări la bord, sistem de aer condiționat și Wi-Fi. Acestea oferă o zonă specială rezervată pentru 12 biciclete, inclusiv puncte de încărcare pentru biciclete electrice.

„Trenurile ComfortJet sunt dotate cu cele mai moderne elemente de pe piața feroviară europeană actuală și oferă pasagerilor cel mai înalt confort pentru călătoriile lor, indiferent dacă aceștia călătoresc în scop de afaceri sau de plăcere. Trenurile ComfortJet nu vor ajuta doar acolo unde vor circula direct. În legătură cu punerea în funcțiune a zeci de vagoane noi, vom continua să eliminăm treptat vagoanele mai vechi și să le înlocuim”, a declarat directorul general al CD.

În anii următori, transportatorul le va folosi pe cele mai importante linii internaționale spre Berlin, Hamburg, Viena sau Budapesta. La sfârșitul verii, primele unități ComfortJet ar trebui, de asemenea, să fie implementate într-o configurație temporară a trenurilor Berliner care se îndreaptă spre capitala germană. ComfortJets vor apărea treptat și în trenurile Vindobona sau Metropolitan. Acestea își vor folosi viteza maximă de 230 km/h încă de la începutul exploatării, de exemplu, între Berlin și Hamburg, iar în viitor o vor putea folosi și pe alte linii, de exemplu, pe noua linie de cale ferată austriacă Koralmbahn sau pe primele secțiuni ale liniilor de mare viteză din Republica Cehă.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole