sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Sindicaliștii au cerut prelungirea negocierilor pe tema CCM Metrorex 2023-2024

Unitatea – Sindicatul Liber Metrou a cerut prelungirea negocierilor pe tema CCM Metrorex 2023-2024, iar în paralel continuă strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Miercuri a avut loc la sediul Metrorex o nouă rundă de negocieri între reprezentanții USLM și cei ai administrației societății.

”Ședința de negociere a început prin solicitarea adresata de către echipa USLM administrației ca aceasta să transmită prin sistemul informațional faptul că până la încheierea unui nou CCM Metrorex, toate drepturile din fostul se aplică conform Legii 195/ 2020, articolul 11, aliniat (3). Solicitarea a venit pentru a liniști astfel <mințile> încinse ale unora, care nu doresc să recunoască această lege. S-a trecut apoi la negocierea pe articole a celor prevăzute în Capitolul IV din CCM Metrorex 2022/2023, la armonizarea acestora cu legislația muncii modificată, cu cea a dialogului social și cu noul Statut al personalului feroviar. Au ramas în dezbatere, pentru clarificare, articolele 41, 42, 43, 51, 52, 53, 54, 55, 57, 58. Comisia din partea USLM a solicitat și prelungirea perioadei de negociere până în data de 22 iunie, perioadă de timp în care să fie centralizate tabelele privind opțiunea membrilor USLM referitoare la declanșarea conflictului colectiv de muncă la metrou. Comisia de negociere din partea USLM a solicitat Comisiei de negociere din partea Metrorex și refacerea calculelor necesare pentru a oferi un procent de creștere salarială mult superioară primei oferte. Calculele să fie făcute până la următoarea ședință de negociere. Nu putem accepta oferta administrației și va trebui sa continuăm lupta până la obținerea a ceea ce ne-am propus, pentru a ne menține nivelul de trai, pentru a ne îmbunătăți condițiile de muncă, pentru a ne desfășura activitatea în siguranță, pentru a putea oferi călătorilor acel nivel de siguranță pe care normele și standardul feroviar o impun”, se arată în informarea trimisă de secretarul general al USLM, Marian Artimon, către membrii de sindicat.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


CCM 2022-2023 a adus o creștere salarială de 7,5%

Cu ocazia negocierii Contractului Colectiv de Muncă 2022-2023, în luna iunie a anului trecut, sindicaliștii conduși de Marian Artimon (cel care conduce acum USLM, după ce l-a suspendat pe președintele Ion Rădoi) au obținut o creștere salarială de 7,5%, așa cum a scris Club Feroviar la vremea respectivă.

Atunci, nu au fost puțini sindicaliștii de rând care s-au revoltat, spunând că mărirea salarială obținută este praf în ochi și că ”Rădoi obținea mai mult”. Ce-i drept, pe vremea când sindicatul era condus de Ion Rădoi, a obținut, la finele anului 2020, o majorare salarială de 18%, fapt ce a iscat și un conflict cu următorul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a încercat inclusiv în instanță să anuleze CCM, fapt care nu a fost posibil.

După majorarea de 7,5% de anul trecut, Marian Artimon le-a promis membrilor că prin CCM 2023-2024 va obține ”o mărire de două cifre”, lucru care nici acum nu s-a întâmplat, cel puțin până azi, așa că numărul nemulțumiților crește.

Ultimele Articole