spot_img
marți, ianuarie 25, 2022
spot_img

Cătălin Drulă zice că ia în calcul desființarea ARF. O spune a șaptea oară, tot analizează de cinci luni

Nimic nou pe subiectul Autorității de Reformă Feroviară, instituție născută de Guvernul Dacian Cioloș în 2016 pentru a reforma calea ferată și a ajuta la dotarea cu material rulant a căilor ferate. Invitat la Antena 3 joi, ministrul Transporturilor a spus că ia în calcul desființarea ARF, declarație făcută de nenumărate ori de la începutul mandatului său.

România Feroviară despre șeful CFR Călători

Nemulțumit, dar lipsit de vreo acțiune concretă. Astfel se poate descrie atitudinea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, față de ARF, instituție care se poate spune că până acum mai mult a încurcat decât a ajutat sectorul feroviar.

„Sunt foarte nemulțumit de acest lucru. Acum 3-4 ani a început procesul de cumpărare a acestor trenuri, ar fi trebuit să avem rame noi, totul e blocat, sunt foarte nemulțumit. Avem discutii și la nivelul coalitiei, vom lua o decizie în perioada următoare dacă va mai continua și dacă mai are sens să mai avem o instituție separată cu oamenii ei, cu salariile ei atunci când nu produce ceea ce trebuie sa producă”,  a spus ministrul.

Întrebat dacă ia în calcul desființarea ARF, Cătălin Drulă a răspuns afirmativ, însă aceasta nu este o noutate, cel puțin de la 1 ianuarie 2021 încoace.

Neachiziționarea de material rulant nu e însă singura nerealizare a ARF. Autoritatea nu a implementat nici modelul de transport public pe baza căruia se vor acorda compensații publice operatorilor de călători, nu a realizat nici un sistem unitar de vânzare și evidență bilete vândute, cu alte cuvinte nu se știe ce au făcut efectiv în cinci ani cu cele câteva zeci de angajați.

În altă ordine de idei, ministrul Transporturilor susține că oficialii europeni au o părere bună despre planurile Guvernului de a achita ajutorul de stat al CFR Marfă. Noua companie, înființată ulterior, va fi cam la jumătate ca mărime din CFR Marfă de acum.

Pe partea de transport feroviar de călători, Guvernul ia în calcul acordarea unui ajutor de stat de aproximativ 160 milioane lei acestui sector pentru ameliorarea situației operatorilor de transport feroviar persoane. (D.C.)

Ultimele Articole