Ministerul Transporturilor a publicat proiectul de Ordin privind noile tarife de călătorie cu trenul ce vor fi aplicabile de la data de 1 iulie.
Ministerul Transporturilor a publicat proiectul de Ordin privind noile tarife de circulație cu trenul ce vor fi aplicabile de la data de 1 iulie, tarifele fiind unele maximale. Indicele de majorare este de 20%, cu rotunjirea valorilor la 50 de bani sau un leu.
Prin proiectul de Ordin se propune și reglementarea plății contravalorii călătoriei prin mesaje scurte – SMS. Tarifele de transport care sunt achitate în acest mod pot fi stabilite de operatorii de transport feroviar public de călători și în moneda euro, fiind achitate la cursul băncii cu care colaborează operatorul de transport feroviar public de călători, caz în care tarifele prevăzute în anexa proiectului de ordin pot fi depășite doar pentru a acoperi sumele rezultate din conversia valutară a tarifelor și sumele reprezentând costul serviciilor de mesaje scurte – SMS.
Proiectul de Ordin propune ajustarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători, cu indicele 1,20, respectiv 20%, valori rotunjite la 50 de bani sau un leu la tarifele întregi, începând cu 1 iulie 2022.
Care sunt cauzele scumpirilor
Ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul și de transport feroviar are în vedere următoarele criterii:
- raportul dintre subvenția necesară la nivelul prestațiilor cu caracter de serviciu public și subvenția alocată;
- evoluția prețurilor la materiile prime, materiale, piese de schimb, în funcție de indicele de inflație comunicat de Institutul Național de Statistică;
- evoluția prețurilor la energie electrică și combustibili, atât la motorină, cât și la uleiuri.
Ultima modificare a tarifelor de transport feroviar de călători a avut loc la data de 01 septembrie 2013.
Proiectul invocă:
- evoluția prețurilor la materiile prime, materiale, piese de schimb, în funcție de indicele de inflație comunicat de Institutul National de Statistică pentru perioada septembrie 2013 – noiembrie 2021 este de 127,12, cu un indice al prețurilor de consum de 118,36 pentru servicii;
- evoluția prețurilor la energie electrică, combustibili și uleiuri;
- evoluția prețurilor la energie electrică;
- creșterea accizei la motorină începând cu 1 ianuarie 2021, ceea ce a determinat o creștere cu 2% a prețului unitar de la valoarea de 3753,63 lei/tonă la 3811,63 lei/tonă.
Reamintim că în Parlament, Comisiile de Transporturi și de Finanțe ale Senatului, dominate de PSD – PNL, s-au opus restituirii accizei la carburanți pentru transporturile feroviare, după cum se întâmplă în transporturile rutiere. Detalii aici.
Trendul ascendent al cotației FOB (Freight On Board – n.red.) – USD care a determinat o creștere a cotației în lei de 39%, materializată în creșterea prețului adjudecat pentru achiziția de combustibil a Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R.” Călători S.A. la valoarea de 4.488,67 lei/tonă în luna aprilie și de 4.829 lei/tonă în luna septembrie, înseamnă o creștere cu 18%, respectiv cu 21%, raportat la nivelul lunii ianuarie (3811,63 lei/tonă).
Prețul la uleiuri a înregistrat creșteri semnificative, de exemplu: 44% la uleiul de ungere pentru motorul diesel 8-710 G3A, 31% pentru uleiul de transmisii (T85W90), 48% la uleiul pentru motoare Diesel Sulzer M25W40, 23% pentru ulei motor sintetic M10W40.
Un rol important îl are și valorizarea euro în raport cu moneda națională, cu consecințe semnificative privind creșterea prețurilor unitare și implicit a nivelului cheltuielilor, având în vedere că peste 80% din sortimentele de piese de schimb componente ale instalațiilor și echipamentelor din dotarea vehiculelor feroviare au proveniență de import.
De luat în seamă este și creșterea inflației la finele anului 2021 la 7,5%, în contextul în care la data întocmirii proiecției bugetare, Banca Națională a României estima o inflație de 2,5%.
Tarife noi pe Oravița – Anina și București Otopeni
Proiectul de Ordin majorează și tarifele de călătorie pe ruta turistică Oravița – Anina (24 de lei, de la 10 lei) și pe cea dintre București Nord și Aeroportul Otopeni (5 lei, de la 4 lei).
„Secția de circulație Anina – Oravița, operată de Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” S.A. este una din cele mai vechi căi ferate montane din sud-estul Europei, cu un potențial turistic deosebit. Caracteristicile constructive ale liniei sunt speciale, în sensul că pe această linie sunt realizate lucrări de artă – podețe și tuneluri cu gabarit limitat, iar curbele au raze foarte mici, ceea ce implică utilizarea unui material rulant special – locomotive și vagoane. Pe această relație, călătoriile sunt de regulă în scop turistic, nu sunt solicitări pentru abonamente de călătorie.
Cheltuielile de exploatare pentru trenurile operate pe această secție sunt mult mai mari decât încasările.
În contextul celor prezentate și comparând cu tarifele practicate de alți operatori pe rute feroviare turistice – de exemplu, mocănița de pe Valea Vaserului, unde tariful pentru un adult începe de la 75 lei/persoană/dus-întors – considerăm necesară stabilirea unui alt tarif, adaptat costurilor aferente circulației trenurilor pe secția Anina – Oravița. Pentru operarea în condiții cât mai apropiate de un echilibru financiar și la un tarif accesibil pentru publicul călător, se propune tariful unic cu valoarea de 24 de lei (fără loc rezervat) pentru secția de circulație Anina – Oravița”, argumentează inițiatorii proiectului creșterea de 140%.
Scumpirile au fost anunțate de ministrul Sorin Grindeanu la finele lunii martie. „Apropo de creşterea preţului la bilete, ştiţi că nu a mai crescut din 2013? În bugetul CFR Călători, de la 1 iulie, este prevăzută o creştere cu 20%. Ăsta este modul în care cei de la CFR Călători şi-au previzionat bugetul pentru anul 2022. Repet: nu a existat niciun fel de creştere din 2013 la preţul biletelor. Să vedem dacă Guvernul, în înţelepciunea sa, va aproba acest buget.”, a spus Grindeanu, citat de Agerpres.