spot_img
vineri, septembrie 30, 2022
spot_img

Câștig salarial în scădere la CFR SA, după aprobarea bugetului rectificat

Proiectul de buget rectificat pe anul 2022 al CFR aduce un câștig mediu lunar pe salariat în scădere față de anul trecut cu aproape 1%. Scăderea are loc în pofida unei inflații estimate pentru acest an la cel puțin 15%, potrivit Institutului de Statistică.

Câștigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, recalculat conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 și a Legii anuale a bugetului de stat pe anul 2022 – legea nr.317/2021, cu modificările și completările ulterioare va fi în 2022 în valoare de 5.936,96 lei/salariat, estimat în scădere cu 0,75% față de cel realizat în anul 2021, arată proiectul bugetului rectificat al CFR SA, dat publicității vineri pe situl Ministerului Transporturilor.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Scăderea câștigurilor salariale în compania condusă de Ion Simu-Alexandru are loc în condițiile unei inflații de 15%, ceea ce sugerează o degradare semnificativă a nivelului de trai al angajaților CFR. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit Economica.net.

Scăderea este cauzată, cel mai probabil, de o majorare a cheltuielor salariale inferioară celei care ar fi trebuit aplicată în urma creșterii numărului de personal al CFR SA. Această creștere vine în bună măsură din absorbția unei bune părți a angajaților Electrificare CFR la CFR SA.

Cheltuielile totale salariale în creștere, însă insuficient

Proiectul prevede o creştere a cheltuielilor de natură salarială cu suma de 247,52 milioane lei, după cum urmează :

  • 145,25 milioane lei reprezentând creșterea cheltuielilor de natură salarială
    aferentă preluării, începând cu data de 15 martie 2022, a unui număr de 2.250 salariați de la societatea afiliată Electrificare C.F.R. S.A., prin integrarea activității de întreținere a infrastructurii feroviare publice în Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A.;
  • 8,92 milioane lei reprezentând creșterea cheltuielilor de natură salarială determinată în anul 2022 de extinderea activității, în urma preluării unui număr de 314 salariați din părţi ale infrastructurii feroviare neinteroperabile.

Alte prevederi ale bugetului rectificat

Comparativ cu indicatorii economico-financiari aprobați în bugetul de venituri și cheltuieli inițial în proiectul bugetului de venituri și cheltuieli propus pentru rectificare în anul 2022 au fost programate modificări atât în structura veniturilor totale şi a cheltuielilor totale, cu diminuarea valorii rezultatului brut, respectiv a pierderii, cât și în programul de investiții, surse și cheltuieli de investiții, modificări care au fost reflectate în anexele la proiectul de buget de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2022.

Veniturile totale în valoare de 5,05 miliarde lei au fost estimate în creștere cu 9,87%, respectiv cu suma de 453,87milioane lei față de cele aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli inițial.
În structură, în veniturile totale, veniturile din exploatare dețin o pondere 97,92%, iar veniturile financiare dețin o pondere de 2,08%.

Cheltuielile totale în valoare de 5,53 miliarde de lei au fost estimate în creștere cu 6,76%, respectiv cu suma de 350,6 milioane de lei.
În structură, în cheltuielile totale, cheltuielile din exploatare dețin o pondere 98,11%, iar cheltuielile financiare dețin o pondere de 1,89%.
Cheltuielile de exploatare în valoare de 5,43 miliarde de lei au fost estimate în creștere cu 6,60%, respectiv cu suma de 336,1 milioane de lei față de cele aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli inițial pe anul 2022.

Ultimele Articole