spot_img
sâmbătă, noiembrie 27, 2021
spot_img

Cartele de metrou și bilete CFR gratuite către colaboratori ai Securității, decedați și locuitori din orașe fără metrou

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acțiune de documentare la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor (SSRML) împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989. Concluziile sunt neplăcute.

Una dintre primele concluzii trase de inspectorii Corpului de Control a fost aceea că necesarul de drepturi de transport gratuit pentru beneficiarii Legii nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, nu a fost stabilit conform procedurilor operaționale, prin raportare la o bază de date actualizată.

În fapt, dimensionarea anuală a necesarului s-a făcut pe baza unor algoritmi proprii, care au condus, în anii 2014 – 2016, la tipărirea și plata unui numar de bilete CFR și cartele METROREX mai mare decât numărul total al beneficiarilor înregistrați

SSRML a distribuit cartele de metrou către toți beneficiarii, indiferent de mijloacele de transport existente în localitatea de domiciliu/reședință și eliberarea nenominală a acestora. Aceasta a creat condiții pentru posibile valorificări de către persoane neîndreptățite legal, fapt sesizat în repetate rânduri de către revoluționari. În anul 2016, SSRML a plătit și/sau „distribuit” bilete CFR și cartele METROREX gratuite, sub semnătură, inclusiv către beneficiari decedați.

Deși instanțele de judecată au constatat, pentru foarte multe persoane, calitatea de colaborator sau de lucrător al Securității ca poliție politică, SSRML fiind informat despre aceasta, persoanele respective sunt în continuare beneficiare ale drepturilor prevăzute de Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, entitatea controlată nefinalizând demersurile de anulare a certificatelor și de retragere a titlurilor, pentru multe persoane nefiind nici măcar începute aceste demersuri.

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat o acțiune de documentare la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989 („SSRML”)  pentru perioada scursă după 1 ianuarie 2017. (D.C.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole