Cartea inginerului Octavian Udriște a fost pusă joi la dispoziția bucureștenilor ce călătoresc cu metroul, de Ziua Națională a Lecturii.
Lucrarea „O viață pe șine”, scrisă de inginerul Octavian Udriște, președinte onorific al Club Feroviar, decedat luni seara, a fost pusă la dispoziția călătorilor cu metroul de către Mihai Barbu, președintele CA Metrorex, joi, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.
Cartea și-a luat locul într-o bibliotecă ad-hoc pusă la dispoziția călătorilor în stația de metrou Unirii I, inițiativă comună a Metrorex, Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Metropolitane București.
Cele câteva zeci de volume puse la dispoziție pentru început pot fi luate spre lectură de către călători pe durata deplasării lor, cu rugămintea inițiatorilor de a fi înlocuite cu alte cărți aduse de ei. Biblioteca conține câteva zeci de titluri din literatură, filozofie, logică, științe exacte etc, printre autori putând fi regăsiți Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mihail Bulgakov, Solomon Marcus, Platon și alții, cu alte cuvinte, o gamă foarte largă de autori.
Într-o scurtă alocuțiune, Mihai Barbu a explicat semnificația gestului său. „Întotdeauna auzim la metrou „Atenție se închid ușile”, azi ar trebui să auzim ”Atenție se deschid ușile către lumea cărților”. Suntem mândri că am putut sprijini această inițiativă. Am ales nu întâmplător o carte scrisă de către seniorul industriei feroviare din România, un om care a contribuit decisiv la punerea în funcțiune a metroului bucureștean la 16 noiembrie 1979. Domnul Octavian Udriște este un om care a trăit o viață pe șine, așa cum a scris în cartea sa și care, din păcate, luni a decedat și urmează să fie înmormântat mâine, de Ziua Feroviarului. Dumnezeu să îl odihnească, cartea lui cu siguranța va fi citită de către mulți călători de acum înainte”.
Inițiativa a demarat în stația Unirii I, însă în viitor, în funcție de interesul cu care va fi primită, va putea fi extinsă în întreaga rețea, au spus oficiali prezenți la eveniment.
Au mai fost prezenți parlamentari, miniștri, responsabili ai Bibliotecii Naționale și Metropolitane București.
„Inginerul, omul de societate, entuziastul cu <vocative de feroviar>, Octavian Gheorghe Udriște, face parte din a treia generație de <ceferiști>, deopotrivă, după ramurile paternă și maternă (…) S-a format în București, la Școala Medie Electrotehnică și apoi la Institutul de Căi Ferate, specialitatea locomotive. S-a îndrăgostit de această <uzină pe roți>, la început cu aburi, iar atunci când s-a trecut la modernizarea Căii Ferate Române și-a legat numele de alte „uzine pe roți”, locomotiva Diesel electrică și apoi de cea electrică. Unul dintre meritele incontestabile ale inginerului Udriște este acela de a fi înțeles marea complexitate a Căilor Ferate și importanța lor în economia țării și a acționat, consecvent, în consecință”, scria Mihai Mihăiță, autor al ”Cuvântului înainte” al volumului.
În prefața cărții, autorul mărturisește că de mult timp a avut intenția să-și pună pe hârtie memoriile și că, paradoxal, pandemia a fost cea care l-a făcut să treacă la fapte: „De multă vreme mi-am propus să-mi scriu memoriile, mai ales că prietenii mai apropiați mă încurajau în acest sens, argumentând că am în spate o viață spectaculoasă, care merită să fie consemnată. Prins în diverse activități, nu-mi găseam timpul necesar unei astfel de acțiuni. Iată însă că în primăvara anului 2020 a apărut pandemia generată de Corona-virus care, pe cei cu vârsta de peste 65 de ani, i-a consemnat o vreme în case. În aceste condiții, am decis să profit de ocazie și să-mi ocup timpul cu scrierea memoriilor. Orice rău are și un bine, nu?”, explica inginerul Udriște.
După ce a urmat cursurile Liceului Gheorghe Șincai, Octavian Udriște a absolvit Institutul de Căi Ferate, Facultatea de Mecanică, Secția Locomotive, promoția 1958. Cariera și-a început-o la Brașov, ca stagiar, în august 1958. Din 13 august 1959, datorită cunoștințelor de limbă germană, a devenit, la numai 24 de ani, „interfața” cu tehnicienii elvețieni care au adus primele locomotive diesel electrice din noua generație – Sulzer, 060-DA.
„Capitole separate se referă la activitățile desfășurate în organizații profesionale naționale și internaționale, dar și extraprofesionale, însoțite de unele imagini reprezentative care, de multe ori, spun mai mult decât cuvintele. Ele mai au și menirea, pentru o parte dintre cei ce vor intra în posesia acestor memorii, să se regăsească. Imagini deosebite sunt și cele realizate cu ocazia aniversărilor zilei mele de naștere, aniversări organizate, în ultimii ani, cu sprijinul colegilor de la Asociația Industriei Feroviare din România – AIF și de la Club Feroviar, cărora le mulțumesc și pe această cale. Sper ca lectura paginilor ce urmează să nu vă plictisească”, mai scria acum trei ani Octavian Udriște, președinte onoric al Club Feroviar.
Inginerul Octavian Udriște va fi înmorântat vineri, la cimitrul Bellu Ortodox.