joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

EXCLUSIV Șase candidați la postul de director general al CFR Călători. Patru pe filiera PNL

La concursul pentru ocuparea postului de director general al CFR Călători pentru următorii patru ani s-au înscris șase candidați, dintre care patru sunt susținuți într-o măsură mai mică sau mai mare de PNL. Ceilalți doi sunt apolitici, însă unul dintre ei este strâns legat de actualul șef al operatorului feroviar de stat, Traian Preoteasa.

UPDATE Al șaptelea candidat, Răzvan Robert Dobre

Între timp, Club Feroviar a aflat că și Răzvan Robert Dobre, director în Ministerul Transporturilor și fost președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară, și-a depus candidatura. El ne-a confirmat acest lucru. După ce a terminat Grupul Școlar Industrial Transporturi Căi Ferate din București, cu specializarea Electromecanici Locomotive, el a absolvit în 2004 Facultatea de Geografie de la Universitatea din Bucureşti, lucrarea de licență având titlul ”Studiu de geomorfologie aplicată în Culoarul Prahovei cu privire specială asupra reţelei de drumuri şi căi ferate”. A obținut apoi o diplomă de Master la aceeași facultate, cu lucrarea ”Raporturile morfodinamice dintre Valea Cerbului şi Valea Prahovei”. Tot aici a obținut în 2009 o diplomă de doctor, cu teza ”Pretabilitatea reliefului pentru căi de comunicaţii şi transporturi în Culoarul Prahovei (sectoarele montan şi submontan)”. Cât privește cariera, Răzvan Robert Dobre a început ca asistent universitar, apoi lector universitar la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Geografie, Departamentul Geomorfologie – Pedologie – Geomatică. În 2014 ajunge în Ministerul Transporturilor, ca expert extern cooptat pentru Master Planul General de Transport al României, la Direcţia Generală de Management a Fondurilor Europene (DGMFE), Serviciul Programare. De atunci și până în prezent, a rămas în minister, unde a ocupat mai multe funcții, dintre care amintim: consilier superior, președinte al ARF, director general al Direcției Generale Investiții, Proiecte Strategice și Monitorizare Proiecte, director în cadrul Direcției Generale Programe Europene pentru Transport, Direcția Analize, Programare și Evaluare Proiecte. Această funcție o ocupă și în momentul de față. Robert Dobre are și permis de mecanic de locomotivă.

În vară, pe site-ul operatorului feroviar de stat a fost publicat un Anunţ de recrutare a candidaților în vederea nominalizării în funcția de director general la Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA.

Conform calendarului prezentat atunci, depunerea dosarelor de candidatură trebuia să aibă loc înperioada 11 august-11 septembrie, iar evaluarea acestora să se facă între 12 și 18 septembrie. Selecția iniţială, pentru lista scurtă, ar trebui să se încheie azi, 25 septembrie.

Club Feroviar vă prezintă lista lungă de candidaturi, formată din șase persoane, și anume: Traian Preoteasa, Iosif Szentes, Andone Bourceanu, Dragoș Floroiu, Mihai Victor Manole și Bogdan Timiș. Să-i luăm pe rând.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Traian Preoteasa vrea să mai rămână director patru ani

Preoteasa a primit un nou mandatPrimul pe lista de candidați la șefia operatorului feroviar de stat la selecția pe Ordonanța 109/2011 este actualul ocupant al funcției.

Traian Preoteasa este inginer, absolvent al Universității din Craiova, Facultatea de Mecanică. Preoteasa a avut mai multe funcții de conducere în societățile din sistemul feroviar de stat, și anume director CFR Călători (2001-2005), director general adjunct al CFR Călători în 2005, director general al CFR SA (2005-2006), consilier la CFR SA (2006-2017), consilier al ministrului Transporturilor (2017-2018). Ulterior, el a preluat conducerea CFR Marfă, societate pe care a băgat-o în concordat preventiv, procedură care s-a dovedit a fi păguboasă. Dacă autoritățile nu schimbau legislația în sensul prelungirii procedurilor de concordat preventiv, în luna martie a acestui an CFR Marfă ar fi fost în pragul falimentului.

Apoi, în septembrie 2021 Traian Preoteasa a fost numit director general al CFR Călători, la propunerea PNL, iar în mandatul său pierderile operatorului feroviar de stat au fost enorme.

CITEȘTE și OPINIE. Greva ceferiștilor, papucii de lux ai lui Preoteasa și întâlnirile de taină printre tomberoanele Mall Băneasa

Iosif Szentes vrea să revină în funcția de director general al CFR Călători

scandal Răzvan Cuc-Iosif Szentes acuze reciproce Szentes-Costescu consilier la Ministerul Transporturilor control la CFR Călători plângere penală lui Iosif SzentesUn alt candidat, Iosif Szentes, a mai condus operatorul feroviar de stat în perioada martie 2015-martie 2018, tot ca urmare a unei selecții făcute pe Ordonanța 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Acum, Iosif Szentes activează în cadrul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI), asociație controlată de PNL, unde se ocupă de implementarea proiectului trenului metropolitan.

Anterior, cariera sa s-a derulat în cadrul sistemului feroviar. A fost, pe rând, inginer și șef stație coordonator la SNCFR, apoi șef Regulator de circulație și șef Serviciu siguranța circulației la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, expert instructor, consilier al directorului general și manager de proiect în cadrul Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară (CENAFER), director de Exploatare, instructor Central în cadrul Serviciului Mers Tren, director Relații Internaționale și Instituționale și director general la Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA. O scurtă perioadă a lucrat la Transferoviar Grup, iar apoi a fost cooptat la TPBI. El este absolvent al Universității Politehnica București, Facultatea de Transporturi, și are și un doctorat în Ingineria Transporturilor.

Andone Bourceanu, fost sindicalist și director la Galați

O candidatură supriză la șefia SNTFC CFR Călători a venit din partea lui Andone Bourceanu, fost director al SRTFC Galați și fost sindicalist, susținut acum de PNL Galați.

Potrivit CV-ului său, el este absolvent al Institutului Politehnic Galați, Facultatea de Mecanică, promoția 1987. Ulterior, el și-a completat studiile, cu un curs de specializare în Integrare Vagoane și cu două Masteruri, unul în Instituții și structuri de drept constituțional românesc și european, cel de-al doilea în Managementul organizaţional si al resurselor umane. De asemenea, Andone Bourceanu a absolvit în 2010 Universitatea Dunărea de Jos, Facultatea de Științe juridice, sociale și politice, specializarea Drept.

De-a lungul carierei sale, el a fost, pe rând, inginer stagiar la SNCFR, inginer cu probleme de exploatare la Barboși Triaj, profesor la Liceul CFR Galați, liderul Sindicatului TESA Marfă din cadrul Sucursalei CFR Marfă Galați, șef Birou Patrimoniu la Sucursala CFR Marfă Galați șii ulterior director al acestei sucursale, director al SRTFC Galați.

Dragoș Floroiu vrea să plece de la AFER la CFR Călători

director general al CFR Călători transport publicDragoș Floroiu este și el pe lista lungă a candidaților pentru postul de director general al CFR Călători.

Potrivit CV-ului de pe pagina sa de Linkedin, Dragoș Floroiu a absolvit în 1994 Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Transporturi. Ulterior, el a absolvit și cursuri postuniversitare la Institutul Național de Administrație, specializarea Managementul instituțiilor publice, și cursuri la College of Europe.

Și-a început cariera în 1994, ca inginer la SNCFR. Ulterior, a ocupat pe rând funcții importante în sistemul feroviar românesc, dintre care amintim: inspector de stat la Autoritatea Feroviară Română, director în Ministerul Transporturilor, director tehnic la Servtrans Invest, membru în Consiliul de Administrație și director general al SC Electrificare CFR SA, director general al AFER.

Din august 2022 și până în momentul de față, Dragoș Floroiu este director pentru Cercetare-Dezvoltare în cadrul AFER.

Mihail Victor Manole, omul de încredere al lui Traian Preoteasa de la CFR Marfă și CFR Călători

director general al CFR CălătoriLista candidaților cu susținere din partea PNL s-a încheiat, iar acum urmează alți doi pretendenți apolitici la șefia CFR Călători.

Unul dintre aceștia este Mihail Victor Manole, actualul director de Material Rulant al SNTFC CFR Călători. El a fost adus în această poziție de către directorul general Traian Preoteasa, după ce a colaborat foarte bine cu acesta pe vremea când amândoi erau la CFR Marfă.

La capitolul educație, Manole a absolvit în 1997 Universitatea Politehnica București – Facultatea Transporturi, Secția Material Rulant de Cale Ferată, apoi și-a susținut și Masterul la aceeași facultate. În 2016 a urmat un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă la Academia de Studii Economice București – Facultatea de Management.

În cariera sa, Mihail Victor Manole a ocupat mai multe funcții, toate în sistemul feroviar de stat, dintre care amintim: inginer la Depoul Brașov, dispecer central de circulație, șef Serviciu Exploatare Locomotive la CFR Marfă, director general (în două rânduri) și director general adjunct la CFR Marfă. De asemenea, potrivit CV-ului său, el a fost, timp de aproape cinci ani, profesor la Școala de Mecanici de Locomotivă.

Bogdan Timiș, fost director de Tracțiune la CFR Călători

În fine, un alt candidat la postul de director general al CFR Călători este Bogdan Timiș. După ce a terminat Liceul Industrial nr.2 Transporturi CF Cluj+Napoca, el a absolvit, în 1997, Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Transporturi, specializarea Material Rulant de Cale Ferată. Un an mai târziu, el a absolvit un curs de Master, tot la UPB, cu tema ”Tehnica Vehiculelor Feroviare Adaptate Marilor Viteze”, potrivit CV-ului său.

Și-a început cariera ca inginer la Sectorul Reparaţii Locomotive de la Depoul Bucureşti Călători, apoi a continuat ani buni în cadrul aceluiași depou, unde a ocupat funcții ca șef Atelier Locomotive Electrice sau șef Secţie Reparaţii Locomotive. A fost apoi revizor central pentru Siguranţa Circulaţiei (Tracţiune), director Depouri, director Tehnic, șef Serviciu Modernizări Tracţiune și director de Tracţiune la SNTFC CFR Călători. Am vrea să ajungă în fruntea operatorului feroviar de stat.

Următoarele etape pentru selectarea noului director general al CFR Călători

După întocmirea listei scurte, candidaţii aflaţi pe aceasta vor avea la dispoziție 15 zile în vederea elaborării și depunerii declarației de intenție.

Selecţia finală va avea loc în perioada 11-18 octombrie 2023. În această etapă se vor evalua competenţele şi trăsăturile candidaţilor, atât pe baza interviului, cât şi a declaraţiei de intenţie. La final se va elabora lista ierarhizată a candidaţilor din care se vor face propunerile de nominalizare.

Ultimele Articole