spot_img
marți, martie 21, 2023
spot_img

Călin Popescu Tăriceanu, atac la Gabriela Firea în legătură cu licitația pentru tramvaie. Replica primarului

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat duminică un atac la primarul general Gabriela Firea pe licitația pentru tramvaie. În replică, primarul Capitalei acuză presiuni publice incorecte.

licitația pentru tramvaie

Într-un mesaj postat duminică pe Facebook, Tăriceanu spune că Firea trebuie să se asigure că procedura pentru achiziția tramveielor este transparentă, şi nu dirijată către compania turcească, și că în caietul de sarcini nu sunt incluse prevederi menite din start să elimine sau să defavorizeze compania românească.

„Cred că nu trebuie să se repeadă să aprobe un raport de licitaţie validat de doar 6 membri ai comisiei din totalul de 13! Legea îi permite să ceară reanalizarea ofertelor fără să fie acuzată că intervine în licitaţie! Îi reamintesc dnei primar general că tramvaiele fabricate la Arad circulă şi în Cluj-Napoca, Arad şi Oradea şi nu văd de ce ele nu ar fi bune şi pentru Bucureşti”, spune Tăriceanu.

Potrivit acestuia, la baza acordului de guvernare dintre PSD şi ALDE a stat angajamentul de a sprijini capitalul românesc, de a crea locuri de muncă în ţară, şi nu în afară, de a încuraja companiile româneşti. „Chiar dacă coaliţia nu mai este la guvernare, acest angajament faţă de români rămâne. Nu cred în coincidenţe. Nu cred că întâmplător în doar 2 ani două firme turceşti au luat cele mai mari contracte de achiziţii autobuze şi tramvaie pentru Bucureşti, în condiţiile în care firme româneşti produc aceleaşi autovehicule în ţară, de aceeaşi calitate şi cu forţă de muncă autohtonă. Nu e încă târziu ca o bună parte din cei 176 milioane de euro care vor fi plătiţi pentru tramvaie să se întoarcă în economia românească”, adaugă Tăriceanu.

Replica Gabrielei Firea în legătură cu licitația pentru tramvaie

În replică, Gabriela Firea a susținut că Tăriceanu nu are informații corecte și a acuzat presiuni publice.

„În ceea ce priveşte licitaţia privind cumpărarea celor 100 de tramvaie (…), este de neînţeles cum mai mulţi actori politici fac declaraţii cu privire la o licitaţie care este în curs, despre care CNSC trebuie să dea într-un număr de zile un răspuns, o licitaţie pe fonduri europene care a fost supravegheată şi monitorizată încă din prima zi atât de organismele naţionale, cât şi de cele europene. Nu există niciun dubiu că tot ce s-a întâmplat până acum a fost mai mult decât legal şi transparent, iar toate aceste presiuni publice sunt incorecte (…) Nu ştiu de unde îşi ia informaţiile domnul Tăriceanu, nu ştiu de unde se inspiră, nu știu cine îl consiliază, cert este că ceea ce a scris în postare nu este adevărat iar instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria”, a declarat Firea la Antena 3.

Ea a susținut că „nu se va accepta niciodată la Bruxelles să se creeze avantaje pentru producătorii autohtoni”. „Din momentul în care am devenit stat membru al UE, trebuie să aplicăm toate prevederile atât naţionale, cât şi comunitare. Politicienii, dacă doresc, pot să modifice legea achiziţiilor publice astfel încât să existe avantaje pentru producătorii români. Şi eu sunt un bun român şi eu vreau să sprijinim producţia românească de absolut orice, nu doar de tramvaie, dar în acest moment legislaţia, aşa cum este ea, nu poate să creeze discriminări pozitive pentru producătorii români. Poate, în perioada următoare, politicienii care sunt acum la putere, care au dat un guvern jos şi au instalat un alt guvern vor modifica legislaţia, dar vă spun că pe această chestiune a tratamentului egal al companiilor care intră într-o procedură de licitaţie internaţională, pentru că aşa este aceasta despre care vorbim, nu se va accepta niciodată la Bruxelles să se creeze avantaje pentru producătorii autohtoni, iar companiile despre care vorbeşte domnul preşedinte Tăriceanu au câştigat licitaţii internaţionale, licitaţii europene, nu doar în România, nu doar la Bucureşti, ci şi în alte municipii din ţară”, a mai spus Firea.

Primăria Capitalei a început în decembrie 2018 achiziția a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de aproximativ 183 milioane de euro. Achiziția beneficiază de cofinanțare din fonduri europene, prin Programul European Regional (POR) 2014-2020.

Comisia de evaluare a realizat analiza acestora și a desemnat oferta câștigătoare, respectiv oferta Durmazlar Makine Sanayi Ve Ticaret SA. Rezultatul procedurii de achiziție a fost contestat de Astra Vagoane Călători la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Valer Blidar, președintele Astra Vagoane Călători Arad, acuză că nu a primit de la Primăria Capitalei date esențiale în ceea ce privește oferta făcută de firma turcească Durmazlar la licitația pentru tramvaie.

Ultimele Articole