marți, septembrie 26, 2023
spot_imgspot_img

Călin Mitică, unica ofertă pentru modernizarea vagoanelor restaurant ale CFR Călători

Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, reparator de material rulant, controlat de omul de afaceri Călin Mitică, a depus unica ofertă pentru modernizarea vagoanelor restaurant ale CFR Călători. Este a doua licitație lansată de operatorul feroviar de stat la care societatea clujeană depune unica ofertă, după întâlnirea de taină de la mall dintre Călin Mitică și Traian Preoteasa.

La mijlocul lunii iunie, SNTFC CFR Călători a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație ce avea ca obiect ”Servicii de modernizare vagon bar-bistro seria 8976 și achiziție servicii de mentenanță vagon bar-bistro modernizat”. Valoarea totală estimată este de 15.977.775 de euro, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

În cadrul contractului se vor moderniza 10 vagoane, iar mentenanța va fi pentru 17.176.500 km. În stabilirea cantității serviciilor de mentenanţă a vagoanelor modernizate ce urmează a se achiziționa, exprimată în kilometri, s-au avut în vedere următoarele considerente: pentru fiecare vagon modernizat un parcurs mediu zilnic de 550 km/zi și o utilizare de 347 zile/an, adică 190.850 km/an; număr vagoane modernizate la care se efectuează servicii de mentenanţă: 10 vagoane; durata efectuării mentenanţei la vagoanele modernizate: nouă ani pentru fiecare vagon.

Făcând calculul, rezultă că modernizarea acestor vagoane, plus mentenanța, va costa 1,6 milioane de euro bucata.

Doar Remarul 16 Februarie a depus ofertă pentru modernizarea vagoanelor restaurant

modernizarea vagoanelor restaurant scrisorile de garanție Ovidiu Vizante la conducerea CFR Călători Raport de control la CFR Călători reparații la Săgeata Albastră noul șef al CFR Călători majorările de capital la CFR Călători consilier la Ministerul TransporturilorOfertele la licitația organizată de CFR Călători, cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuiau depuse până pe 4 august 2023, ora 15:00.

Abia luni, 7 august, anunțul de participare a apărut în SEAP. Potrivit anunțului, singurul ofertant la licitație este societatea Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca.

CITEȘTE și EXCLUSIV Nu mai sunt vagoane restaurant la CFR Călători. Ultimul a fost tras în depou

O altă licitație la care Călin Mitică a fost unicul ofertant

Dosarul Remarul 16 Februarie director la CFR Călători achitat definitiv tren de navetiști Fetești-București Iohannis în trenul de aeroportRecent, o altă procedură lansată de SNTFC CFR Călători pentru repararea materialului rulant cu bani din PNRR a suscitat doar interesul societății Remarul 16 Februarie.

Este vorba de licitația pentru modernizarea vagoanelor de clasa 1 seria 1976, așa cum a scris Club Feroviar. În acest caz, valoarea totală estimată a contractului este de 47.933.325 de euro și vizează modernizarea a 30 de vagoane și contractarea de servicii de mentenanță pentru 51.529.500 km.

Întâlnirea Traian Preoteasa-Călin Mitică și automotoarele sechestrate la Cluj-Napoca

Traian Preoteasa-Călin Mitică Traian Preoteasa și Călin MiticăAmintim că omul de afaceri Călin Mitică din urmă a fost surprins la un mall din București când avea o întâlnire cu directorul general al operatorului feroviar de stat, Traian Preoteasa. Club Feroviar a avertizat încă de atunci că întâlnirea nu trebuia să aiba loc, în condițiile în care, printre altele, sunt în desfășurare licitațiile pentru modernizarea materialului rulant al CFR Călători cu bani din PNRR.

Având în vedere antecedentele firmei clujene, dacă responsabilii CFR Călători îi vor atribui aceste contracte, ar părea că suferă de Sindromul Stockholm (atunci când persoana răpită se îndrăgostește de răpitor). De aproape cinci ani, șase automotoare ale SNTFC CFR Călători sunt sechestrate în curtea Remarul 16 Februarie, fără a fi reparate, dar nici redate proprietarului de drept.

Programul cu bani europeni este întârziat

modernizarea vagoanelor restaurant semnarea contractelor de reparații la locomotiveLa finele lunii mai, CFR Călători a lansat primele licitații pentru modernizarea de locomotive și vagoane prin PNRR. Ulterior, au fost scoase la licitație toate loturile din cadrul programului intitulat ”Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 de locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 de vagoane de călători”.

Programul este în întârziere față de țintele asumate. La finele lunii noiembrie a anului trecut, directorul general adjunct al CFR Călători Marcel Litră promitea că până la jumătatea lui 2023 deja vor fi semnate contractele. Ulterior, el a declarat pentru Club Feroviar că acest lucru nu s-a întâmplat din cauza unor motive independente de voința conducerii CFR Călători, dar că acum totul s-a rezolvat.

”Trebuie să ne încadrăm cu semnarea contractelor până la finele lunii decembrie, însă sunt convins că acest lucru se va întâmpla în cursul lunii septembrie”, a spus Marcel Litră.

Ultimele Articole