spot_img
miercuri, mai 25, 2022
spot_img

DOCUMENT EXCLUSIV. Călin Mitică, garanție către ANAF de la o IFN radiată de 10 zile

Club Feroviar vă prezintă în exclusivitate un document care demonstrează faptul că patronul Remarul 16 Februarie și al Transferoviar Călători a folosit în luna octombrie 2020 o poliță de asigurare către ANAF de la o IFN radiată. Călin Mitică nu este la prima ”exepriență” de acest fel, el fiind un client fidel al grupului de firme Capidava.

IFN radiatăÎn facsimilul alăturat se poate observa un decont emis la data de 30 octombrie 2020 de către societatea Suport Real IFN SA, care funcționează sub ”umbrela” Capidava. Este vorba de o scrisoare de garanție emisă către Transferoviar Administrare Active SRL, societate din grupul controlat de Călin Mitică, în valoare de peste 1,8 milioane de lei.

În document se precizează faptul că decontul se va achita eșalonat, în 12 rate, prima fiind stabilită chiar pentru 30 octombrie 2020. Ultima rată este stabilită pentru data de 30 decembrie 2023.

O IFN radiată pe 20 octombrie emite poliță pe 30 octombrie

La prima vedere, toate bune și frumoase. O Instituție Financiară Nebancară (IFN) înregistrată în România emite o poliță de asigurare pentru o societate din domeniul feroviar, tot din România, mai exact de la Cluj-Napoca.

Numai că, dacă privim mai atent, IFN respectivă nu mai avea de zece zile dreptul să emită polițe de asigurare și, în general, să mai exercite orice altă activitate pe teritoriul țării noastre. La data de 20 octombrie 2020, Banca Națională a României a emis ”Hotărârea nr. 19/2020 privind radierea Societăţii Suport Real IFN SA din registrul general şi, implicit, interzicerea desfăşurării activităţii de creditare”. Consiliul de Administrație al Băncii Centrale luase această decizie chiar cu cinci zile mai înainte, pe 15 octombrie 2020, așa cum se precizează în document.

”Chichița” de care s-au prevalat cele două părți

Dar cum a fost posibilă o asemenea inginerie? Ei bine, în Hotărârea nr. 19/2020, la Art. 3 se precizează faptul că ”Prezenta hotărâre îşi produce efectele începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Ceea ce s-a întâmplat cu patru zile după ce IFN a emis polița de asigurare către Transferoviar Administrare Active SRL. Hotărârea CA al BNR a apărut în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1027 din 4 noiembrie 2020. De această ”chichiță” administrativă s-au prevalat atât patronii Suport Real IFN, cât și Călin Mitică, cel care controlează Transferoviar Grup.  Este limpede ca lumina zilei că cele două părți aveau cunoștință despre adoptarea de către BNR a Hotărârii respective, chiar și înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial, însă pur și simplu au închis ochii.

Transferoviar Grup, relație de durată cu grupul Capidava

Societățile controlate de Călin Mitică nu sunt deloc străine de grupul de firme Capidava, din care făcea parte și Suport Real IFN, așa cum a mai scris Club Feroviar.

Și de grupul Capidava nu sunt străini nici foști oficiali de rang înalt ai statului român. Unul dintre ei este fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi (în perioada 7 mai-21 decembrie 2012), care figurează ca administrator la Finance One IFN.

CITEȘTE și Ovidiu Silaghi și Călin Mitică, investigați pentru o suveică de scrisori de garanție fantomă

De la această IFN, Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca a depus o scrisoare de garanție bancară la licitația lansată în luna octombrie a anului trecut de Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători pentru repararea locomotivelor electrice, în valoare de 35 de milioane de euro. Este vorba de licitația ce are ca obiect ”Servicii de reparaţii planificate tip RG la locomotivele electrice de 5100 KW cu montare instalaţie pentru comanda locomotivei şi alte servicii de reparaţii constatate în prezenţa Recepţiei CFR pe fluxul de reparaţie tip RG la locomotivele electrice de 5100 KW”.

Capidava, condusă de ”locotenentul” lui Călin Mitică

Una dintre persoanele puternic implicate în grupul Capidava, care emite polițe de asigurare fantomă, este Vlad Ghinescu, care a deținut importante funcții de conducere în cadrul ”imperiului” lui Călin Mitică. În perioada 2016-2019, el a fost director Comercial la Transferoviar Grup SA, iar în intervalul 2018-2019 a deținut în paralel și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Remarul 16 Februarie SA.

Un alt personaj-cheie este Sebastian Celea, autorul unor escrocherii imobiliare de răsunet în Franţa unde a şi făcut un an şi jumătate de închisoare. Numele lui a ținut o perioadă bună prima pagină a ziarelor din Hexagon.

Ultimele Articole