vineri, februarie 23, 2024
spot_img

City-managerul Iașiului cere Guvernului să modernizeze calea ferată Ungheni-Socola

Petru Movilă, city-managerul Iașiului și președintele PMP Iași, cere Guvernului să modernizeze calea ferată Ungheni-Socola.

El consideră că România are o oportunitate economică fără precedent în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

`Un proiect foarte important care să ne țină cu o influenţă majoră din punct de vedere economic în euroregiunea Siret-Prut-Nistru este funcționalitatea rapidă și completă a căii ferate cu ecartament dublu Ungheni – R. Moldova, până la Gara Socola. Mărfurile din Ucraina spre vest vor veni în cantități din ce în ce mai mari pe calea ferată. Dacă spre Constanța există această legătură, ceea ce a făcut ca Guvernul să aloce peste 200 de milioane de lei pentru modernizare, se poate face același lucru şi pentru Ungheni-Socola. Acest demers trebuie demarat și susținut de parlamentarii sau președinții organizațiilor județene PNL și PSD. Culoarul de transport din Ucraina-Moldova prin Iași spre vest este cel mai scurt și bun pentru transportul de mărfuri și pasageri. Dar probabil nu se va agita nimeni și vom rata și această ocazie majoră”, a declarat Petru Movilă, citat de publicația locală Bună Ziua Iași.Calea ferată Ungheni-Socola face legătura cu Chișinăul

Acest tronson de cale ferată încălecată, cu ecartament dublu (rusesc și standard, european) face legătura între Iași și Chișinău.

Pe aici au intrat multe trenuri cu refugiați ucraineni la începutul invaziei trupelor rusești în țara vecină. În mod normal, pe ruta Iași (Socola)-Chișinău circulă o cursă regulată operată de Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova cu un automotor modernizat la Electroputere VFU Pașcani.

Ultimele Articole