Calea ferata trebuie sa raspunda provocarilor noului exercitiu bugetar al UE

5 martie 2019

“In urmatorul exercitiu bugetar multianual, Uniunea Europeana va aloca fonduri importante dedicate infrastructurii de transport, insa criteriie de finantare se vor modifica. Se va pune accentul pe partea sociala, de mediu, de conectare si dezvoltare inteligenta. Asta deoarece obiectivul cade pe o Europa mult mai conectata, din toate punctele de vedere. Proiectele care vor fi trimise spre finantare europeana vor trebui sa fie eligible, cu accent pe performanta,” a declarat Mihai Frumosu, Senior Transport Expert al Bancii Europene de Investitii, in cadrul Conferintei de Infrastructura organizata de Club Feroviar, cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare, in perioada 5-6 martie 2019.
Representantul BEI a prezentat prioritatile de finantare europeana pentru infrastructura feroviara pentru 2021-2027, care cel mai mult va pune accentul pe proiecte transfrontaliere, de electrificare, eficienta energetica, sisteme inteligente precum ERTMS si material rulant. De asemenea, se vor lua in calcul si proiectele de reabilitare si reinnoire a caii ferate, insa de data aceasta, accentul pe acest tip de proiecte va fi unul secund. „Desigur ca toate aceste proiecte nu au nicio valoare daca infrastructura feroviara nu este una optima, insa trebuie sa ne axam pe proiecte care sa atraga o finantare mult mai mare si, evident, sa fie implementate,” a precizat Frumosu.
Finantarea necesitatilor stringente este impartita pe doua criterii, una avand la baza o pregatire strategica, pentru care este nevoie de pregatire timpurie si minutioasa, si o abordare de finantare inteligenta axata pe performanta administrativa, instrumente financiare si programul InvestEU care va reuni in acelasi cadru instrumentele financiare ale UE disponibile pentru sprijinirea investitiilor in UE, ceea ce va face ca finantarea europeana pentru proiectele de investitii sa devina mai simpla, mai eficienta si mai flexibila. InvestEU, care se va derula in perioada 2021-2027, se bazeaza pe Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS), sau Planul Juncker, prin acordarea garantiilor de la bugetul UE pentru a sprijini investitiile si accesul la finantare. InvestEU isi propune sa genereze investitii suplimentare cu o valoare totala de 650 miliarde de euro.
Este de precizat faptul ca InvestEU va sprijini patru domenii de politica si anume infrastructura durabila, cercetare, inovare si digitalizare, IMM-uri si investitii sociale si competente.
Banca Europeana de Investitii este un partener financiar al InvestEU, care, alaturi de alti parteneri se va aduce o contributie de cel puțin 9,5 miliarde euro in capacitatea de asumare a riscurilor.
Finantarea inteligenta se axeaza pe performanta administrativa, aceasta la randul ei vizand capacitatea de absorbtie a fondurilor si competitie, pe InvestEU care implica atragerea fondurilor private si acordarea sprijinului tehnic, precum si pe instrumente financiare, care se vor concentra pe performanta financiara si viitoarele proiecte, programe si masuri.