spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

Calea ferată transcontinentală din SUA, care leagă Coasta de Est de cea de Vest, aniversează 150 de ani

Calea ferată transcontinentală din SUA, care leagă Coasta de Est de cea de Vest, aniversează vineri, 10 mai, 150 de ani de existență.

Calea ferată transcontinentală din SUA

Pe 10 mai 1869 a avut loc un eveniment marcant pentru istoria Statelor Unite.

În acea zi, muncitori imigranți din China și Irlanda au montat în statul Utah ultimele șine pentru a lega prin cale ferată estul țării, mai populat și mai dezvoltat, de vest, care rămăsese aproape neexplorat. Nu a fost ușor, deoarece șinele de cale ferată a trebuit să traverseze Munții Stâncoși, Sierra Nevada și deșerturi aride.

Acest proiect de tren transcontinental fusese lansat cu șapte ani înainte în Congres, în plin război de secesiune, războiul civil care a divizat națiunea americană între Nord și Sud. La vremea aceea, Vestul era aproape virgin și, să nu uităm, țara avea mai puțin de un secol. Descendenții coloniștilor de pe Coasta de Est au cucerit și au explorat pas cu pas vaste teritorii spre Vest. De exemplu, California nu a devenit stat american decât în 1850, la începutul goanei după aur, menționează RTL.

Calea ferată transcontinentală din SUA, eveniment fondator

Evident, primele trenuri, în Regatul Unit, în Franța, au avut consecințe majore în revoluția industrială și asupra fluxului populației. Dar pentru această națiune americană atât de tânără, cu un teritoriu atât de vast și atât de ostil, acest lucru a fost un eveniment fondator, care depășește pe departe instoria căilor ferate.

În Statele Unite se vorbește de mitul frontierei, de ideea că niciodată nu trebuie să încetezi să-ți depășești limitele, să explorezi și să avansezi. Asta i-a condus pe primii americani de pe Coasta de Est spre Vest, cu riscul vieților lor.

Ultimele Articole