miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Primarul din Reșița vrea să modernizeze calea ferată Reșița-Timișoara cu bani europeni

Primarul Reșiței, Ioan Popa, vrea să modernizeze calea ferată Reșița-Timișoara cu bani europeni. Edilul a salutat decizia Guvernului prin care proiecte feroviare vor putea fi transferate de la autorităţile centrale la nivelul celor locale.

calea ferată Reșița-Timișoara

„Era evident faptul că Ministerul Transporturilor nu avea capacitatea fizică de a rezolva toate centurile ocolitoare ale marilor orașe din România, idem pentru miile de kilometri de cale ferată secundară! Decizia Guvernului Orban va dinamiza aceste două tipuri de lucrări, cu trei consecințe extrem de benefice: atragerea de fonduri uriașe de la Bruxelles, eliberarea orașelor de transportul greu și reactivarea transportului de călători pe calea ferată! Vom demara modernizarea căii ferate Reșița-Timișoara!”, a fost reacția edilului reșițean la decizia Guvernului.

Calea ferată Reșița-Timișoara, pe lista de priorități a edilului

Printre proiectele avute în vedere de Ioan Popa pentru următorul ciclu de finanțări europene (2021-2027) se află și reabilitarea sau modernizarea traseelor de cale ferată Reşiţa-Timişoara și Reşiţa-Berzovia-Oraviţa-Anina, pentru care primarul Reșiței estimează o valoare totală de jumătate de miliard de euro, informează site-ul Caraș Online.

Guvernul a adoptat în ședința de joi o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020. Actul normativ diminuează riscul de dezangajare automată a sumelor alocate României pin Programul Operațional Infrastructură Mare și Programul Operațional Regional, în contextul întârzierii lucrărilor de infrastructură începând cu martie 2020 din cauza răspândirii pandemiei COVID-19.

Unitățile administrativ-teritoriale din regiunile mai puțin dezvoltate pot propune Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA formarea de parteneriate pentru implementarea de proiecte de infrastructură feroviară care vizează trenuri urbane, trenuri metropolitane sau alte soluții identificate prin studiile de trafic elaborate în acest sens, destinate serviciului public de transport în comun de călători.

Ultimele Articole