miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Un condamnat pentru spălare de bani va repara calea ferată pentru Armata Americană

Firma unui om de afaceri din Negrești Oaș, condamnat la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, va repara calea ferată pentru Armata Americană de la Mihail Kogălniceanu.

La începutul lunii iulie, așa cum a scris atunci Club Feroviar, în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce avea ca obiect ”Lucrări de consolidare a liniei de garare MApN, din stația CF Nicolae Bălcescu, ce deservește UM01837”. Valoarea totală estimată a contractului era de 812.729,25 lei, echivalentul a aproximativ 165.000 de euro.

Lucrările presupun înlocuirea schimbătorului de cale existent nr. 1 – Ramificație Mihail Kogălniceanu (RMK) și se vor executa pe infrastructura feroviară publică gestionată de Sucursala Regională CF Constanța, respectiv pe linia curentă 812 Medgidia-Tulcea, pe raza de activitate a Secției L2 Medgidia. Aparatul de cale tip schimbător de cale simplu nr.1 RMK este amplasat la km 24+369, în linie curentă, între stațiile Nicolae Bălcescu și Târgușor Dobrogea, pe linie secundară neelectrificată, fără circuite de cale CED. Manevrarea acestuia se efectuează cu dispozitiv manual de manevră cu contragreutate, tip ”ghiulea”. Pe această linie se transportă inclusiv tehnică militară destinată Armatei Americane.

Viteza de circulație peste acest aparat de cale este de 80 km/oră pe directă și de 30 km/oră în abatere. Sub acțiunea materialului rulant, atât reperele metalice, cât și traversele speciale din lemn au suferit uzuri fizice și deteriorări ale elementelor de prindere șină-traversă la limita toleranțelor prevăzute de instrucțiile de specialitate. Schimbătorul nr. 1 RMK, cu uzuri pronunțate ale elementelor componente, montat pe traverse din lemn se va înlocui cu un aparat de cale nou, montat pe traverse din beton precomprimat.

Se va realiza consolidarea platformei căii, refacerea capacității drenante a prismei de piatră spartă, lucrarea având drept rezultat scontat readucerea elementelor căii în toleranţele impuse de instrucţiile de serviciu, în vederea desfăşurării circulaţiei și manevrei convoaielor feroviare în condiţii de siguranţă. Durata de execuţie este de maximum 45 de zile calendaristice de la data prevăzută în ordinul de începere a lucrărilor, dar nu mai târziu de 1 Decembrie 2023.

Calea ferată pentru Armata Americană, reparată de firma Construct Ing

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost data de 2 august 2023, ora 15:00.

Până la termenul limită, au depus oferte Con Metal CF SRL București, reprezentată Paul Burcă; Euro Construct SA Constanța, reprezentată Tudor Vlad și Construct Ing SRL Negrești Oaș, reprezentată de Vasile Cicio. Oferta declarată câștigătoare de SRCF Constanța a fost cea a firmei Construct ING Negrești Oaș, după cum scrie presa de la malul mării.

Gheorghe Cicio a scăpat de închisoare invocând prescripția

În iunie 2022, omul de afaceri Gheorghe Cicio, condamnat definitiv, în luna aprilie a aceluiași an, la trei ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, a fost eliberat din penitenciar, a anunțat presă sătmăreană.

Aceasta după ce Curtea de Apel Cluj a admis o contestație în anulare în care a fost invocată Decizia nr. 358 a CCR privind prescripția penală și a dispus ”punerea de îndată în libertate a condamnatului”. Omul de afaceri care a formulat contestația în anulare este Gheorghe Cicio, din Negrești Oaș, județul Satu Mare. Pe 29 aprilie 2022, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare, pentru spălare de bani, și a dispus confiscarea de la acesta a peste 1.000.000 de lei, bani care ar fi făcut obiectul infracțiunii comise acum 11 ani pentru care Cicio și un alt inculpat au fost judecați.

Potrivit hotărârii Tribunalului Maramureș, Gheorghe Cicio este acuzat că în cursul anului 2011, în baza unei înțelegeri cu Mihai Adrian Mureșan, a dispus schimbarea sau transferul sumei de 1.023.000 de lei, reprezentând venituri ilicite, din fondurile unor societăți prin conturile unor firme din Oradea (în octombrie 2011 și în noiembrie 2011) și din Baia Mare (în perioada mai-septembrie 2011). Scopul a fost de a ascunde sau de a disimula originea ilicită a banilor. Sumele i-au fost restituite lui Cicio în numerar de către Mureșan.

Firma Construct Ing a fost înființată în 1994 de Gheorghe Cicio, iar acum acesta i-a transferat toate acțiunile fiului său, Vasile Cicio.

Ultimele Articole