marți, iunie 6, 2023
spot_img

Calea ferată Păuliș Lunca-Brad: Prefectul îi cere lui Grindeanu să urgenteze transferul

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a trimis marți un Memoriu către Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, referitor la calea ferată Păuliș Lunca-Brad.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu îi aduce la cunoștință vicepremierului tergiversarea inexplicabilă de către Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a procedurilor tehnice de întocmire a documentațiilor în vederea promovării transferului către autoritățile administrației publice locale din județul Hunedoara a terenurilor situate pe traseul liniei feroviare.

În documentul citat de publicația locală Servus Press se arată că, în urmă cu cinci luni, Instituția Prefectului – Județul Hunedoara a înaintat, sub forma unui proiect de Hotărâre de Guvern, solicitarea de trecere a terenurilor aferente liniei feroviare amintite (dezafectată) din domeniul public al statului (terenuri aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA), în domeniul public al unor localități din județul Hunedoara (municipiul Brad și comunele Luncoiu de Jos, Șoimuș, Băița și Vălișoara), în scopul punerii în valoare a fostei linii ferate Păuliș Lunca-Brad și introducerii acesteia în circuitul turistic, având în vedere oportunitățile de finanțare nerambursabile existente. Acest demers a fost prezentat la vremea respectivă de Club Feroviar.

Ministerul Transporturilor a trimis ulterior Instituției Prefectului un punct de vedere prin care se arată că bunurile (terenurile în cauză) pot fi transferate către autoritățile locale numai după parcurgerea unor etape care presupun implicarea Sucursalei Regionale CF Timișoara.

Prefectura Hunedoara nu a primit niciun răspuns referitor la calea ferată Păuliș Lunca-Brad

Potrivit reprezentanților Prefecturii Hunedoara, până luni din partea SRCF Timișoara nu s-a primit niciun răspuns privind stadiul parcurgerii etapei de verificare și identificare a situației tehnico-juridice a terenurilor în cauză, precum și avizarea în Consiliul Tehnico-Economic al sucursalei.

Prefectul județului îi cere ministrului Transporturilor să ia măsuri pentru deblocarea situației. „Având în vedere această situație de tergiversare de către Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara a procedurilor de întocmire a documentațiilor tehnice ce cad în sarcina acesteia (inclusiv avizarea în CTE), ne vedem obligați să vă informăm despre acest blocaj instituțional care poate periclita transferul către autoritățile administrației publice locale a terenurilor situate pe traseul liniei feroviare dezafectate Păuliș Lunca – Brad, cu consecința gravă a ratării unor oportunități de dezvoltare/proiecte cu finanțare externa nerambursabilă, considerate deosebit de importante pentru comunitatea locală din Județul Hunedoara”, se arată în Memoriul citat.

Ultimele Articole