miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Comisia Europeană va finanța calea ferată Lvov-Iași-Chișinău-Odesa, cu ecartament standard

Comisia Europeană vrea să finanțeze calea ferată Lvov-Iași-Chișinău-Odesa, a declarat la Chișinău comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.
Ea a menționat că acest proiect are o importanță strategică foarte mare în zonă, iar calea ferată va avea ecartament european.
„Este un simplu exemplu despre tipul de proiecte pe care le așteaptă pe Moldova alături de partenerii din regiune pentru a-și dezvolta infrastructura de transport. Pentru că infrastructura de transport este o condiție de bază a dezvoltării economice și a schimburilor comerciale”, a menționat Adina Vălean, citată de Radio Moldova.

Studiul pentru calea ferată Lvov-Iași-Chișinău-Odesa, în derulare

Potrivit comisarului european, după finalizarea studiului pentru acest proiect, rețeaua de infrastructură din Republica Moldova va fi inclusă în hărțile de infrastructură extinsă ale UE. „Unul din pașii fără precedent și extrem de importanți pe care Republica Moldova îi face în asocierea cu UE este includerea rețelei de infrastructură din Moldova în hărțile de infrastructură extinsă ale UE, așa-numita TEN-T. Asta urmează să fie semnată în curând, pentru că așteptăm finalizarea unui studiu pentru un proiect strategic foarte important în zonă – o linie de cale ferată Lvov-Iași-Chișinău-Odesa cu ecartament european”, a declarat Adina Vălean.
Ea a precizat că acest proiect va fi finanțat în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, la care a aderat și Republica Moldova.
Comisarul a menționat că Republica Moldova are depuse deja trei proiecte în acest mecanism. Este vorba despre interconectarea europeană împreună cu România.
Potrivit comisarului, deși nu este membră a UE, Republica Moldova are drepturi depline în acest Mecanism, iar pentru acest an va fi scutită de achitarea cotei de cofinanțare. Adina Vălean a explicat că, în cadrul Mecanismului, Republica Moldova va putea beneficia atât de finanțare privată, cât și de sprijin sub formă de granturi din partea co-participanților la Mecanism.
În luna iunie, o echipă de experți ai Comisiei Europene va veni la Chișinău și va explica în detaliu care sunt criteriile, condițiile și cum se face un proiect de succes în cadrul acestui Mecanism. Proiectele sunt acordate de către un comitet independent, care evaluează valoarea proiectului.

Ultimele Articole