joi, iunie 1, 2023
spot_img

VIDEO Cum arată calea ferată la Lainici. Traverse putrezite, buloane ce pot fi scoase cu mâna

Club Feroviar continuă să vă prezinte starea de degradare în care se află infrastructura feroviară pe secția 202 Târgiu Jiu-Petroșani-Simeria. Acum, calea ferată la Lainici.

Din filmarea primită de la Mironel Olaru, cititor al Club Feroviar, se poate observa cum șinele de cale ferată stau pe traversele putrezite doar datorită forței gravitaționale.

Buloanele sunt la locul lor, însă pot fi scoase lejer cu mâna. Nevoia de investiții în infrastructura feroviară se vede cu ochiul liber din aceste imagini.

Calea ferată la Lainici, la fel ca la Pietrele Albe

Situația de la Lainici nu este una izolată. Cazuri similare sunt prezente la tot pasul pe secția de circulație 202, inclusiv în Defileul Jiului.

Săptămâna trecută, Club Feroviar v-a prezentat o situație la fel de gravă din stația Pietrele Albe. Secția 202, linie dublă electrificată, este traversată zilnic de zeci de trenuri de călători și mai ales de marfă, iar riscul producerii unui accident feroviar este ridicat.

Joia trecută, o șină ruptă pe Valea Jiului era cât pe ce să provoace o deraiere a unui tren de marfă care circula pe secția 202. Incidentul grav s-a produs pe 23 martie 2023, în jurul orei 10,00, când mecanicul de locomotivă al unui tren de marfă care circula pe acolo a observat în fața sa ciuperca șinei ruptă și a frânat de urgență, reușind să oprească trenul înainte de a se produce o catastrofă.

Dacă locomotiva apuca să intre cu viteză pe zona de șină cu ciuperca ruptă, nu ar mai fi putut fi evitată deraierea. Iar dacă în loc de marfar ar fi fost un tren de călători, care ar fi circulat, evident, cu o viteză mai mare, mecanicul de locomotivă nu ar fi avut timp să oprească înainte de a ajunge pe zona afectată.

Poate și mai grav decât incidentul în sine, oarecum explicabil din cauza vechimii șinei, în contextul subfinanțării cronice, de decenii întregi, a infrastructurii feroviare, este faptul că nu există nicio avizare despre producerea lui. Ordinul de a ține ”sub preș” ce s-a întâmplat a venit de la București, chiar de la directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu-Alexandru. El a ținut morțiș ca incidentul să nu apară în spațiul public.



Lucrări de reparații în curs. Trebuie investiți mai mulți bani

Pe secția de circulație Târgu Jiu-Petroșani-Simeria se fac în momentul de față lucrări de reparații la calea ferată.

Anul acesta, CFR SA va aloca 52,37 milioane lei în 2023 pentru reparații capitale pe liniile CF Bănița – Merișor – Crivadia și Bănița – Petroșani, după cum a mai scris Club Feroviar. Lucrările de reparații capitale/refacție se execută pe următoarele zone:

– între stațiile Bănița – Merișor (fir I), km 67+620 – 62+150;

– între stațiile Merișor – Crivadia (fir I), km 61+300 – 57+185;

– stația CF Merișor, km 62+150 – 61+300, liniile III (fir I) și II (fir 2);

– stația Bănița, km 67+620 – 68+000, desființare podeț CF km 67+820 și amenajare albie în paralel cu linia CF.

Prea puțin însă, dacă ținem cont de faptul că toată secția 202 are infrastructura cu durata de viață expirată.

Ultimele Articole