sâmbătă, iunie 3, 2023
spot_img

GALERIE FOTO. EXCLUSIV Cum s-a ales praful de calea ferată de Snagov. Nepăsare pe toată linia

Nepăsarea autorităților statului și cea a reprezentanților unei firme private în privează pe navetiștii din nordul Bucureștiului de un mijloc de transport civilizat și european. De 13 ani, calea ferată de Snagov a fost abandonată. Șinele au dispărut pe kilometri întregi, iar acolo unde mai există între ele au crescut copaci.

Adrian Bărbulescu

Vina este aruncată de la unul la altul. Evident, nimeni nu are pe deplin dreptate, dar din acest joc al nervilor au de suferit locuitorii Snagovului, care sunt nevoiți să facă naveta la București cu microbuzul, în cel mai bun caz cu autobuzul, în ambele variante având de înfruntat traficul de coșmar de pe DN1.

Nimeni nu mișcă un deget pentru repunerea liniei în funcțiune, nici măcar autoritățile locale, care susțin că e mai bine cu microbuzul, într-o abordare total antieuropeană. Peste tot în Europa, în jurul marilor orașe sunt linii ferate funcționale, destinate traficului de navetă. Mai puțin la București, unde, cu mici excepții, navetiștii se înghesuie în microbuze, unele cu vârste venerabile, fără a purta centură de siguranță, riscându-și viața zi de zi. Tragedia de sâmbătă dimineață de la Munteni-Buzău putea fi evitată, așa cum a arătat Club Feroviar.

Ultimul tren a circulat în 2006 pe calea ferată de Snagov

Revenind la calea ferată de Snagov (secția neinteroperabilă Căciulați – Snagov Plajă), ea este simplă, neelectrificată și a fost inaugurată la data de 30 aprilie 1948. În ”anii de glorie”, linia asigura traficul navetiștilor spre București iar în sezonul estival traficul turistic către Complexul de Agrement situat pe malul lacului Snagov (Complexul CFR Astoria).

La începutul anilor 90, pe această linie circulau zilnic trei perechi de trenuri (automotoare) iar în sezonul estival o pereche trenuri Personal formată din șapte vagoane, înlocuite apoi cu automotoare Siemens Desiro (Săgeata Albastră). Ultimele trenuri care au circulat pe această secție au fost 7081 București Nord – Snagov Plajă și 7082 Snagov  Plajă – București Nord. Acestea au circulat doar în perioada 4 iunie – 11 septembrie 2006, numai sâmbătă și duminică (cu toate că linia fusese închisă oficial în iunie, conform registrului din stația Căciulați). Apoi linia a fost închisă la propriu și așa a rămas până azi.

Închirierea nu a fost deloc o poveste de succes

Șase ani mai târziu, linia ferată Căciulați – Snagov Plajă a fost închiriată către Transferoviar Grup SA, ”la pachet” cu alte două secții neinteroperabile: București Sud Călători – Titan Sud și București Sud Călători – Oltenița. Dacă pe București – Oltenița putem vorbi de o poveste de succes (Transferoviar Călători operează zilnic 11 perechi de trenuri), pe calea ferată de Snagov au crecut nu numai ambrozie și alte bălării, ci chiar copaci. În plus, șinele au dispărut de pe kilometri întregi.

La solicitarea făcută de Club Feroviar, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a precizat obligațiile pe care le are Transferoviar Grup în ceea ce privește linia închiriată: ”Conform prevederilor contractuale, gestionarul de infrastructură are următoarele obligații: păstrarea integrității secțiilor cel puţin la nivelul menţionat în procesul verbal de predare-primire; întreţinerea, repararea şi exploatarea bunurilor care fac obiectul contractelor de închiriere, menţinerea acestora în stare normală de funcţionare şi folosirea conform destinaţiei lor; remedierea în mod operativ a deranjamentelor produse la liniile CF, instalaţiile SCB şi de electrificare, clădirile şi echipamentele închiriate; asigurarea exploatării bunurilor care fac obiectul închirierii, potrivit obiectivelor stabilite de către locator prin contract. Precizăm că, în situația neîndeplinirii obligațiilor contractuale de către operatorul economic, acesta poate fi sancționat de către CFR (conform clauzelor stipulate în contract)”. În răspunsul de la CFR SA nu se precizează însă dacă Transferoviar Grup a și fost sancționat pentru nerespectarea obligațiilor asumate, care este vizibilă cu ochiul liber și chiar recunoscută de reprezentanții firmei.

Transferoviar Grup se spală pe mâini

”Secția a fost preluată de către Transferoviar Grup în luna martie 2012 că urmare a participării la licitația din luna decembrie 2011 prin care CFR a oferit spre închiriere secția București – Oltenița la pachet cu secția Căciulați – Snagov. Transferoviar Grup a participat la licitația de închiriere pentru secția Titan Sud-Oltenița, dar CFR SA a oferit la pachet cu aceasta și secția Căciulați-Snagov. Din punctul nostru de vedere, CFR SA nu trebuia să scoată la licitație secția Căciulați – Snagov, deoarece aceasta avea deja porțiuni de linie de cale ferată lipsă și avea circa șase ani de când nu se mai circulase pe ea”, a declarat pentru Club Feroviar Constantin Oprea, directorul general al Transferoviar Grup.

El induce ideea că a fost practic presat de conjunctura de la acea vreme să accepte și linia de Snagov la pachet cu cea de Oltenița: ”În mod normal trebuia să așteptăm până când CFR SA scotea la închiriere doar secția Oltenița (fără secția Snagov), dar asta ar fi însemnat să mai așteptăm un timp în care nu se mai circula nici pe secția Oltenița cu trenuri CFR Călători și ar fi putut fi să apară sustrageri din infrastructura CF. Era un risc prea mare. Prin urmare ne-am asumat să avem o cheltuială suplimentară cu linia Snagov, privind paza acesteia și plata chiriei”.

Potrivit reprezentantului Transferoviar Grup, la momentul preluării, din procesele verbale de la acea vreme reiese că lipsea deja aproximativ un kilometru de șină. Acum, Constantin Oprea dă din umeri și spune că reluarea circulației este practic o misiune imposibilă. ”Refacerea celor 15 km de cale ferată Căciulați – Snagov Plajă ar însemna reparația capitală a întregii distanțe. Având în vedere că 1 km de reparație capitală de linie de cale ferată poate fi în jur de 500.000 de euro, suma nu poate fi susținută de către un chiriaș. În mod normal, ar trebui emisă o legislație care să permită concesiunea pe un termen lung a liniei, să se plătească o redevența mică, iar serviciile de transport să fie subvenționate de către o autoritate locală”, a mai spus Oprea.

Dezinteresul autorităților locale față de calea ferată de Snagov

Autoritatea locală nu este însă deloc interesată să contribuie la reluarea circulației feroviare. Primarul din Snagov, Marian Oancea, nici nu vrea să audă de acest lucru. ”Locuitorii din Snagov n-au nevoie de cale ferată. Cu trenul, călătoria până la București dura o oră și jumătate, așa cu microbuzul ajungi în maximum 45 de minute”, a declarat el pentru Club Feroviar. Într-adevăr, trenul făcea o oră și jumătate în ultimii ani în care a circulat, când starea liniei era deja dezastruoasă, dar în urma unor investiții viteza ar putea crește și astfel să se reducă timpul de parcurs. Unde mai pui că transportul feroviar este mult mai sigur și mai puțin poluant, iar în aglomerația de coșmar de pe DN1 de la orele de vârf doar microbuzele de Snagov mai lipseau.

Cum nici autoritățile centrale, nici cele locale și nici firma privată Transferoviar Grup, care a închiriat calea ferată de Snagov, nu par deloc interesate să se implice în reluarea circulației, cel mai probabil ea va dispărea treptat, înghițită de vegetație și furată de localnici pentru a fi valorificată la fier vechi. Asta cu toate că ar putea oferi o alternativă viabilă și europeană fde transport. Culmea ironiei: stația STB din dreptul fostei halte CFR se cheamă în continuare ”Gării”.

Ultimele Articole