joi, februarie 22, 2024
spot_img

Beijingul cere accelerarea lucrărilor la calea ferată de mare viteză China-Tailanda

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a cerut accelerarea ritmului de construcție la calea ferată de mare viteză China-Tailanda, parte a unei rețele ambițioase din Asia de Sud-Est.

Deși Wang nu a precizat un calendar, Guvernul tailandez anticipează în prezent că secțiunea de 873 km de pe teritoriul Tailandei va fi operațională până în 2028, informează Voice of Europe.

Ca parte a inițiativei „Belt and Road”, susținută de președintele chinez Xi Jinping, China intenționează să stabilească o rețea feroviară de mare viteză de la Kunming, în sud-vestul Chinei, până la Singapore, în sud. Planul implică trei rute care pornesc din Kunming, trec prin Myanmar, Thailanda și Vietnam, ajungând într-un final în Bangkok. Cu toate acestea, construcția secțiunii thailandeze s-a confruntat cu întârzieri, cauzate de unele probleme precum împărțirea costurilor și impactul pandemiei de COVID-19.

Un prim segment din calea ferată de mare viteză China-Tailanda, gata în 2027

În timpul discuțiilor cu prim-ministrul tailandez Srettha Thavisin la Bangkok, Wang a subliniat necesitatea de a avansa implementarea rapidă a conceptului de conectivitate China-Laos-Tailanda.

Potrivit autorităților din Tailanda, prima fază a construcției de la Bangkok la Nakhon Ratchasima este finalizată în proporție de peste 15% și se preconizează că va fi operațională până în 2027. Se preconizează că cea de-a doua fază va fi gata până în 2028.

În 2016, secțiunea tailandeză a înregistrat o întârziere atunci când Bangkokul a respins finanțarea chineză din cauza dobânzilor percepute ca fiind ridicate. Ulterior, Tailanda a fost de acord să acopere întregul cost de construcție de 179 miliarde de baht (5 miliarde de dolari) pentru prima fază de 252 km, China fiind responsabilă de instalarea sistemelor, de proiectare și de achiziționarea trenurilor. Cea de-a doua fază are ca scop să conecteze Nakhon Ratchasima cu provincia Nong Khai, la granița cu Laos și, în cele din urmă, să facă legătura cu China.

Ultimele Articole